Izvor: Tanjug
25.03.2023 u 12:14
1

„PRVI ZLOČINI NAD SRPSKIM NARODOM SU OZNAČILI POČETAK KRVAVOG GRAĐANSKOG RATA“: Dodik pred godišjicu stradalih Srba!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da su Sijekovac i Sarajevo mesta gde su u martu 1992. godine, pre oružanih sukoba, počinjeni prvi zločini nad srpskim narodom koji su ujedno označili početak krvavog građanskog rata i realizacije plana eliminacije i etničkog čišćenja Srba u BiH.

Dodik je podsetio da se neposredno nakon referenduma o otceplјenu BiH iz tadašnje Jugoslavije, u kojem su Srbi eliminisani kao konstitutivni narod, dogodilo monstruozno ubistvo srpskog svata na sarajevskoj Baščaršiji, da bi potom Sijekovac postao mesto prvog masakra nad civilima.

– Sve to predstavlјalo je očigledan uvod u krvavi građanski rat u BiH s cilјem stvaranja muslimanske BiH –  istakao je Dodik za Srnu.

RASPAD JUGOSLAVIJE: Krvavi građanski rat – početak

Predsednik Republike Srpske je naglasio da je svaki 26. mart težak, tužan i bolan datum za sve Srbe, a posebno za porodice Zečević i Milošević iz Sijekovca koje su najviše stradale u ovom masakru.

Za ovaj stravični zločin, podsetio je Dodik, odgovarao je jedino Zemir Kovačević koji je osuđen na 10 godina zatvora, dok Nijaz Čaušević, komandir interventnog voda koji je bio podrška snagama koje su ušle u Sijekovac, nikada nije odgovarao, već je sve vreme do 2007. godine proveo u Hrvatskoj vojsci, kada je i penzionisan.

– Jasno je da nema pravde za nedužne srpske žrtve ubijene na kućnom pragu, i to pre početka oružanih sukoba u BiH, kao što nema ni za mnoge druge ubijene Srbe na mnogobrojnim stratištima širom Republike Srpske. Ali istina je jedna, ona nikada neće nestati i mora izaći na videlo kad tad. Možda mi nećemo to doživeti, ali verujem da će dočekati naši potomci, jer istina je uvek na strani pravednih –  rekao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je naglasio da grobovi u Sijekovcu, kao i grobovi svih srpskih stradalnika zaslužuju pravdu i to svi znaju, pa i oni koji su počinili zločin nad nedužnim narodom.

DA SE NE ZABORAVI: 24 godine od početka NATO bombardovanja na SRJ!!

On je naglasio da srpski narod mora izbeći podele kada je reč o odbrani nacionalnih interesa i da je to naša dužnost upravo zbog stradalih predaka, ali i novih generacija kojima treba stalno govoriti o istoriji naroda kojem pripadaju.

– Treba stalno govoriti i o proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, hrabrosti srpskih boraca, o svim nedaćama kroz koje smo prolazili stvarajući Republiku Srpsku u miru i braneći je u Odbrambenom-otadžbinskom ratu –  rekao je Dodik.

On je istakao da Srbi moraju negovati kulturu sećanja, ne da bi se svetili nego da bi znali da Republika Srpska treba i mora da postoji.

Dodik je ukazao da je političko-bezbednosna situacija u BiH stalno složena, te da je i dalјe na sceni euforija radikalog islama i s toga prioritetni zadatak Republike Srpske i srpskog naroda treba uvek da bude jačanje patriotske svesti, očuvanje jedinstva i institucija Republike Srpske.

MILOSRDNI ANĐEO ILI PLEMENITI NAKOVANJ? Agresija i zločin NATO pakta!

U Sijekovcu će sutra biti obeležena 31 godina od zločina nad nedužnim srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselјa.

Tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno je 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod, prenosi Srna.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažlјivo osmišlјenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„PRVI ZLOČINI NAD SRPSKIM NARODOM SU OZNAČILI POČETAK KRVAVOG GRAĐANSKOG RATA“: Dodik pred godišjicu stradalih Srba!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter