Izvor: agencije
12.03.2024 u 15:32
1

FON DER LAJEN POTVRĐUJE: EK će da preporuči otvaranje pristupnih pregovora sa BiH

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen potvrdila je danas u Evropskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i istakla da je da je Evropska unija u poslednjih godina promenila pristup prema Zapadnom Balkanu.

“Danas ćemo preporučiti Veću (za opšte poslove) da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom”, rekla je Fon der Lajen u govoru na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, a ta najava propraćena je apleuzom poslanika. Sednica EK na kojoj se očekuje odluka o preporuci o otvaranju pregovora biće održana danas popodne.

ŠOKANTAN PRIZOR U HRVATSKOJ: Brod koji se juče nasukao na ulicu i DALJE STOJI, automobili ga zaobilaze

O toj preporuci idućeg utorka odlučivaće Veće za opšte poslove, koje čine ministri sppoljnih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit na samitu 21. i 22. marta. Fon der Lajen je rekla da je BiH – od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. godione – napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u 10 godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom spoljnom i bezbednosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma”, rekla je predsednica EK.

Fon der Lajen je navela i da je BiH poboljšala upravljanje migranskih tokova, a kao četvrti element, istakla da je ministarstvo pravosuđa BiH odlučilo da uvrstiti i presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u domaće krivične evidencije.

“Naravno, potreban je veći napredak za pridruživanje Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispunjavati kriterijume za članstvo i težnje svojih građana da budu deo naše porodice. Poruka iz BiH je jasna, stoga i naša poruka mora biti takođe jasna – budućnost BiH je u Evropskoj uniji”, rekla je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen je istakla i da je EU poslednjih godina promenila pristup prema Zapadnom Balkanu.

“Shvatili smo da nije dovoljno čekati da se Zapadni Balkan približi nama, da nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Mi takođe moramo preuzeti odgovornost i podržati njihov put prema našoj Uniji na svaki mogući način”, citirala je Hina Ursulu fon der Lajen

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “FON DER LAJEN POTVRĐUJE: EK će da preporuči otvaranje pristupnih pregovora sa BiH”

  1. mogu oni otvarati sta hoce ali dok ne rastjeraju strane nazovi diplomate i njihove sudove (OHR) nece biti nikakvog clanstva u EU od strane BIH. Koliko god oni zeljeli to ipak nemogu nista bez odobravanja RS a mi smo po tom pitanju svi slozni.,koliko god to kome bilo tesko za povjerovati.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter