Izvor:
19.03.2024 u 15:53
0

HRVATI TONU U ALKOHOLIZAM, NAJGORE JE MEĐU OMLADINOM: Dečaci počinju sa alkoholom sa 11 godina, devojčice piju više od dečaka

Zloupotreba alkoholnih pića sve je veći problem u Hrvatskoj koja se našla u prvih pet zemalja Evrope u svakodnevnoj konzumaciji pića, a zabrinjavajući je i broj mladih koji konzumiraju alkohol, istaknuto je danas na okruglom stolu "Alkohol kao javnozdravstveni problem“.

Na tribini u Edukacionom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) istaknuto je da ovaj trend zahteva hitnu pažnju da bi se promenio. Isataknuto je da zloupotreba alkohola predstavlja jedan od najozbiljnijih problema savremenog društva, sve češće se pojavljujući u opštoj populaciji, a alkohol počinje da se konzumira sve ranije u životu.

Konkretni problemi povezani s konzumacijom alkohola variraju širom sveta, a teret bolesti i smrtnosti stanovnika značajan je u većini zemalja. Prema podatcima Evropske zdravstvene ankete za 2019., Hrvatska se nalazi među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, s prevalencijom iznad 10 posto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španijom i Portugalom. Ti su podaci zabrinjavajući, jer alkoholizam nije samo problem pojedinaca, već ima šire posledice na porodicu, zdravstvene sisteme i društvo u celini, upozoreno je na okruglom stolu.

Štetna uporaba alkohola ubraja se među glavne elemente rizika za razvoj bolesti, invaliditeta i smrti te nosi sa sobom niz ozbiljnih zdravstvenih posledica, uključujući bolesti jetre, srca i mentalne poremećaje, prenela je Hina. Zanimljivo je da su po nekim pokazateljima istraživanja o ponašanju dece u školskom uzrastu sprovedenog 2022., devojčice (učenice) prestigle dečake (učenike) prvi put od 2002. godine. Alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo je 41.5 posto dečaka i čak 45 posto devojčica starosti od 13 godina, kao i 66 posto mladića i čak 71 posto devojaka uzrasta od 15 godina. Vrlo rani kontakt s alkoholnim pićima, već u dobi od 11 godina imalo je ipak više dečaka nego devojčica i to 23 u odnosu na 15 odsto.

Devojke u dobi do 15 godina prestigle su mladiće i u opijanju pa se 43.0 posto njih opilo najmanje jednom u životu dok se isto odnosi na 42.5 posto mladića u starosti od 15 godina. Kao neke od preventivnih mera istaknuto je informisanje mladih i cele populacije, edukovanje i aktivno dizanje svesti javnosti o posledicama preterane konzumacije alkohola.

Zaključeno je da je neophodno zapošljavati psihologe u školama da bi se sistem adekvatnije nosio s problemom konzumacije alkoholnih pića kao i izbor rizika u mentalnom zdravlju koji sprovode lekari školske medicine na sistematskim pregledima u 8. razredima i 1. razredima srednje škole.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter