Izvor: Happy BSC Portal/Telegraf.rs
08.11.2023 u 10:22
0

HRVATSKI MINISTAR ZDRAVLJA O TROVANJU: „Nekoliko novih pacijenata u bolnicama, nisu pili iste napitke“

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš potvrdio je da su registrovani novi slučajevi trovanja, ali da se ispituje uzrok.

– Imamo četvoro novih bolesnika u KBC-u Zagrebu, jedan je na opservaciji u Vinogradskoj bolnici i sumnja je na povredu hemijskim elementima, a jedan je u Varaždinu. Svi pacijenti imaju blaže simptome i većina će biti otpuštena na kućno lečenje – rekao je Beroš.

On je rekao da je pacijent u Varaždinu otpušten na kućno lečenje

– Petoro bolesnika će biti otpušteno iz KBC-a Zagreb, a verovatno i šesti. Na svu sreću reč je o blažim povredama za koje sada treba utvrditi jesu li povezane s konzumacijom pića. Preliminarno možemo reći da je dvoje direktno u vezi sa konzumacijom pića – rekao je Beroš.

Ministar zdravlja rekao je da sve insitucije rade svoj posao, da se postupa u skladu sa protokolom koji je predviđen za ovakve situacije.

– Pravovremeno su obavešteni policija i sva nadležna tela, DORH i DIRH, stoga je postupanje u toku – rekao je on.

Naglasio je kako nema mesta panici, ali da je nužno biti oprezan.

Upitan zašto javnost nije odmah obaveštena, Beroš je rekao kako su institucije čekale nalaze.

– Paradigmu ponašanja preokrenula je situacija, počeli su se javljati slični slučajevi hemijskih povreda i u drugim gradovima. Nakon prvog slučaja u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu se radi. Konzumacija pića mogla je biti incidentalna, piće je moglo biti promenjeno na neki način. Nismo u tom trenutku smatrali da treba dizati paniku. Međutim, kada smo juče poslepodne saznali za pojavu novih slučajeva, izašli smo u medije i rekli šta znamo. Izašli smo kad smo procenili da postoji opasnost – pojasnio je ministar.

Kada rezultati analiza budu poznati, Beroš je rekao, institucije će izvestiti javnost.

Otkrio je kako hospitalizovani pacijenti nisu pili iste napitke što dodatno baca sumnju na moguću sugestibilnost simptoma.

– Neki su čak konzumirali slane štapiće. Moramo sve skupa povezati, a ne plašiti javnost. Izvestićemo javnost kad se uspostavi veza, a dotad načelna preporuka da pijemo vodu iz vodovodne mreže koja bi trebalo da bude zdravstveno u potpunosti sigurna – rekao je Beroš.

EVO ŠTA JE DOVELO DO OPASNOSTI: U komšiluku četvrti slučaj trovanja gaziranim pićem

Podsetimo, jedna osoba u Rijeci zadobila je pre par dana hemijsku povredu jednjaka tokom konzumacije mineralne vode Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a kompanija Coca-Cola HBC Srbija oglasila se tim povodom za Telegraf Biznis.

– U portfoliju naše kompanije na tržištu Srbije nemamo proizvod Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, koji je povezan sa trenutnim slučajem u Hrvatskoj. Iskreno se nadamo brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj u Hrvatskoj. Kvalitet i bezbednost naših proizvoda uvek su bili i ostaju ključni prioritet kompanije Coca- Cola HBC Srbija – navodi se u zvaničnom saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter