Izvor: Tanjug
05.04.2024 u 11:53
0

ORBAN IZ BANJALUKE POSLAO MOĆNU PORUKU PODRŠKE: Bez Srba nema ni bezbednosti, ni stabilnost, ni zdrave EU

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je odlikovanje koje je primio u Banjaluci izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja. "Dragi Milorade, dame i gospodo, odlikovanja su uglavnom znak poštovanja.

Naravno, i ovo je znak poštovanja za mene, ali je još više nešto, što je moj prijatelj Milorad rekao prethodnih minuta, da je to i izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja“, rekao je Orban nakon što mu je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio najviše odlikovanje Srpske – Orden Republike Srpske na ogrlici.

On je istakao da ne smatra to samo jednim državnim aktom nego da tu ima emocija i poverenja, kao optimizma u odnosu na zajedničku budućnost. Orban je rekao da dugo posmatra Srbe i da se seća kako je bilo biti Srbin u vreme biše Jugoslavije.

Banjaluka, 5. aprila 2024 – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Banjaluci sa predsednikom Vlade Maðarske Viktorom Orbanom. FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/bs

On je istakao da poštuje način na koji Srbi traže i pronalaze svoje mesto u moderno doba.

„Srbi i Mađari gde god živeli su susedi, jer iako naše države nisu susedne naši narodi jesu“, rekao je Orban.

On je istakao da je uvek podržavao Srbe jer je stekao uverenje da je međunarodna politika prema njima nepravedna, prenela je Srna.

Bez Srba nema zdrave EU, ni bezbednosti i stabilnosti

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je danas u Banjaluci da su Srbi Evropi potrebni i da bez njihovog uključivanja nema zdrave EU ni bezbednosti i stabilnosti. Orban je, nakon što mu je uručen Orden Republike Srpske na ogrlici, naveo da situacija u EU nije najbolja, ali da je to okvir u kojem srpski i mađarski narod mogu najbolje da napreduju.
On smatra da proširenje EU treba da ide u pravcu juga, pa onda ka istoku, prenela je Srna. Orban je poručio da je Republika Srpska deo Evrope koji u budućnosti mogu da imaju najbrži rast i da Evropa može da pomogne u tome.
Banjaluka, 5. aprila 2024 – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Banjaluci sa predsednikom Vlade Maðarske Viktorom Orbanom. FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/bs

„Ima političkih kriza, ekonomskih poteškoća, ali potencijal koji postoji u vašoj zemlji je iz aspekta Mađarske veoma značajan“, rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. On je dodao da su razgovarali o ekonomskoj saradnji koja se ogleda u isporučavanju poljoprivredne opreme koja bi trebala da unapredi agrarni sektor Srpske.

„Trebalo bi da otvorimo i jedno novo poglavlje, takozvanu narodnu diplomatiju. Krak mađarskih auto-puteva u ovom pravcu će biti uskoro završen sve do hrvatske granice i, ako Hrvati završe svoj deo puta, to znači da ćemo postati pravi susedi. Rado ćemo dolaziti do vas“, istakao je Orban.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter