Izvor: Tanjug
06.12.2022 u 18:51
0

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila iz Tirane: Ceo region Zapadnog Balkana pripada Evropskoj uniji!

Poruka današnjeg samita je poruka ujedinjenja, ceo region Zapadnog Balkana pripada Evropskoj uniji, rekla predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na samitu u Tirani.

Bitna tema današnjeg samita bila je energetska efikasnost, a predsednica EK je izjavila kako je važno da rešenja EU važe i za region.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Bitno je da rešenja koja donosimo u EU budu i u regionu, te smo odlučili da paket pomoći regionu bude milijardu evra od čega će pola biti uloženo u obnovljivu energiju, koja je jeftinija, bolja za planetu i čime ćemo dobiti više poslova za ljude regiona, a drugi deo ćemo uložiti u infrastrukturu“, rekla je fon der Lajen.

Dodala je da je dogovoreno 6 različitih projekata za izvore obnovljive energije kao što su hidroelektrane i solarni paneli, koji će povećati energetsku efikasnost škola i bolnica.

„Odobreno je i 40 bitnih projekata koji se tiču transporta, čiste vode i prerade otpadne vode u vrednosti od 1,5 milijardi evra. Ekonomski i inesticioni plan je na dobrom putu“, izjavila je ona.

Ponovila je da podržava integraciju regiona u EU, kao i da je napravljen veliki pomak u pravom smeru. „Istorijski korak je kandidatura Severne Makedonije i Albanije za članstvo u EU i EK preporučuje Bosnu kao sledećeg kandidata“, rekla je fon der Lajen.

Evropska komisija saopštila: „Organizacija Samita po prvi put u regionu jasan je znak snažne posvećenosti EU Zapadnom Balkanu i njihovom putu ka EU!“

Govoreći o velikom problemu migracija sa kojim se suočava Zapadni Balkan, a koji je jedna od ruta ilegalnih migranata, rekla je da su migracije zajednički izazov.

„Juče je na samitu predstavljen plan koji se tiče migracija i očekujemo da se sve zemlje regiona usaglase sa našim planom, zajedno ćemo doći do rešenja“ rekla je fon der Lajen.

Govoreći o planu Edija Rame da se mladima iz regiona omogući lakše studiranje na evropskim univerzitetima rekla je da će studenti sa Balkana u budućnosti moći ne samo fizički, nego i na daljinu da prate predavanja na evropskim univerzitetima, jer mogućnost studiranja na daljinu sada postoji samo za studente iz EU.

„Nadam se da ćemo na samitima u budućnosti postići dogovor o evropskim univerzitetima za region“, zaključila je predsednica Evropske Komisije. Ursula fon der Lajen je u svom obraćanju dotakla pomenula diskusuju sa regionom o ratu u Ukrajini i poručila da je važno da se zemlje regiona usaglase sa politikom EU prema Rusiji.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter