Izvor: TELEGRAF
30.09.2023 u 10:41
0

SKANDALOZAN POSTUPAK HRVATSKOG SUDA: Smanjuju kazne pedofilima i silovateljima jer su bili u ratu!

Neverovatna i teško shvatljiva presuda za 54-godišnjeg muškarca koji je u okolini Zagreba prošle godine silovao poćerku. Iako je kazna za to minimalno pet do 15 godina, on je dobio dve godine i šest meseci nepravosnažno! Kaznu dvostruko manju od minimalno propisane za to delo sudija je obrazložio njegovim učešćem u tzv. Domovinskom ratu.

Kako piše u presudi, Županijski sud u Zagrebu je utvrdio da je muškarac na štetu svoje punoletne poćerke počinio teško krivično delo protiv polne slobode, odnosno što je upotrebom sile s drugom osobom, bez njenog pristanka, izvršio sa snošajem izjednačenu polnu radnju. Bilo je to u martu 2022. godine u prepodnevnim satima na adresi u prostorijama svoje porodične kuće u kojoj je u zajedničkom prostoru stanovao s vanbračnom suprugom i s njenom kćeri.

Ušao je u subotu u kojoj se nalazila njegova poćerka. Protiv njene volje, a u nameri da s njom ostvari polni odnos ili izjednačenu spolnu radnju, najpre ju je dirao po grudima, nakon čega joj je skinuo veš koji je imala na sebi. Ona mu je sve vreme govorila da se skloni od nje, odgurivala ga svojom rukom, pri čemu je i vrištala. Kako je žrtva prijavila krivično delo gotovo mesec dana nakon što je ono počinjeno, stav je suda da je bila u strahu i da nije imala snage niti znala što napraviti.

Neverovatne presude

U vreme počinjenja krivičnog dela imala je 20 godina i živela je u zajedničkom domaćinstvu s počiniteljem u njegovoj kući.

KRAJ DRAME U HRVATSKOJ: Muškarac koji je aktivirao bombu podlegao povredama u bolnici

Sudsko veće je detaljno analiziralo iskaze brojnih svedoka, a nepravosnažnu kaznu koja je upola manja od zakonskog minimuma obrazložili su ovako:

– Prilikom izbora vrste i mere krivične sankcije sud je primenio opšte pravilo o izboru vrste i visine kazne, polazeći od stepena krivice i svrhe kažnjavanja, a ceneći sve okolnosti koje utiču da kazna po vrsti i meri bude lakša ili teža, posebno jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra, pobude iz koji je delo počinjeno, pređašnji život počinioca, njegove osobne i imovinske prilike te njegovo ponašanje nakon počinjenja dela i odnos prema žrtvi – navodi se u presudi.

„Kao olakšavajuće je ocenjeno da je optuženik učesnik tzv. Domovinskog rata kao pripadnik specijalne policije time da je u Domovinskom ratu učestvovao od 1991. do 1995, nosilac je Spomenice Domovinskog rata i medalje „Oluja“. Sve navedene okolnosti dovedene u međusobnu vezu i u svojoj ukupnosti predstavljaju naročito olakotnu okolnost.“

Silovanje je ispad?

Kao otežavajuća okolnost cenjeno je da je optuženik krivično delo počinio kao osoba zrele životne dobi i kao takav svestan značenja i posledica svojih postupaka. Nadalje, kao otežavajuće je cijenjena upornost optuženog u činjenju krivičnog dela kada usprkos protivljenju žrtve i traženju da je pusti, pa time jasno izraženom njenom protivljenju, nastavlja s činjenjem krivičnog dela – obrazlaže sudsko veće zagrebačkog Županijskog suda.

Naveli su da je sud primijenio odredbe o ublažavanju kazne zato što smatraju da je ovo što je napravio tek svojevrstan ispad.

„Naime, imajući na umu da je optuženik u dobi od 54 godine i da nije imao drugih kažnjivih ponašanja, ovo krivično delo predstavlja životni eksces. Kaznu zatvora u trajanju dve godine i šest meseci sud smatra primerenom“, navodi se u presudi koju potpisuje sudija Dražen Kevrić.

Smanjuju kazne pedofilima jer su bili u ratu

Pre dve godine Visoki sud smanjio je kaznu dubrovačkog Županijskog suda u slučaju 48-godišnjeg muškarca osuđenog za zlostavljanje šestogodišnje djevojčice. Smanjili su mu kaznu s 14 na 11 godina jer je, citiramo ‘prvostepeni sud podcenio značenje olakšavajućih okolnosti i propustio da ceni činjenicu da je osuđenik učestvovao u tzv. Domovinskom ratu.

Sud Republike Hrvatske u Veću za mladež, koji je smanjio kaznu pedofilu, bio je sastavljen od sudija Sanje Katušić-Jergović, predsednice Veća, zatim Ljiljane Stipišić i Sande Janković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter