Izvor: Kurir
13.04.2024 u 09:30
0

VELIKI DAN ZA PRAVOSLAVNU CRKVU: Veruje se da ga je usmrtila žena udarcem kamenom u glavu, a onda se njoj desilo OVO

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen sveštenomučeniku Ipatiju, episkopu gangrijskom.

Rođen je u Kilikiji; bio je episkop u gradu Gangri. Bio je na Prvom vaseljenskom saboru. Pročuven na sve strane zbog svog blagočestivog života i čudotvorstva.

Car Konstancije naredio beše da se izgradi Ipatijev lik još za života ovoga svetitelja, i taj lik držaše car u svome dvoru kao oružje protiv svake supostatne sile.

Vraćajući se jednom iz Carigrada, Ipatije bi napadnut u jednom tesnacu od jeretika, Novatijana, i otisnut s druma u neko blato. U tom jedna žena iz te družine udari ga kamenom u glavu, i tako svetitelj skonča svoj zemaljski život. No ona žena najednom poludi, i uze onaj isti kamen i udaraše njime samu sebe. Kad je dovedu na grob svetog Ipatija i pomole se Bogu za nju, isceli se po velikom milosrđu duha Ipatijeva, i požive ostatak života u pokajanju i molitvi.

Sveti Ipatije postrada i preseli se u večno carstvo Hrista Boga 326. godine.

LETO USRED APRILA, PRED NAMA TROPSKI VIKEND! Najnovija vremenska prognoza: Toplo i naredne nedelje, očekuje nas 33°C – evo i kada

Tropar (glas 4)

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Ipatije: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter