Izvor: Srbija Danas
19.11.2023 u 11:10
0

VOZAČI OBRATITE PAŽNJU: Evo par korisnih saveta za bezbednu vožnju u zimskim uslovima

Upotreba sigurnosnih pojaseva je obavezna

Verovatno ste već pročitali da je vožnja dece u debeloj zimskoj jakni rizična i da to ne treba da radite. Nedavna studija Nemačkog automobilskog kluba (ADAC) naglasila je da nije preporučljivo čak ni odraslima da nose zimske jakne dok se voze.

Upotreba sigurnosnih pojaseva u vozilima je nesumnjivo obavezna i dokazano smanjuje težinu povreda u slučaju saobraćajnih nezgoda. Međutim, zimska jakna može u velikoj meri da utiče na efikasnost sigurnosnih pojaseva.

SAVETI ZA GREJNU SEZONU: Detaljna računica, evo šta je naisplativije

Problem i pri manjim brzinama

Prema ADAC-ovom crash testu sprovedenom pri brzini od 16 km/h, što je prosečna vrednost kada u zadnji kraj vozila udari drugo vozilo, utvrđeno je da se zbog zimske odeće pojasevi ne lepe direktno za telo. Kreću se i ne ostaju u optimalnim položajima, što može dovesti do povreda čak i pri manjim brzinama.

Povećava se rizik od povreda

Važno je da donji deo pojasa ne bude čvrsto postavljen na predelu kuka, već nešto više, jer se u suprotnom povećava rizik od povreda jetre, slezine i sličnih povreda u slučaju nezgode. Zbog toga se preporučuje da, ako je moguće, izbegavate putovanje vozilom sa debelom zimskom jaknom i uvek vezujete sigurnosne pojaseve kako biste smanjili rizik od povreda u slučaju nesreće.

Korisni saveti za bezbednu vožnju u zimskim uslovima

Pripremite vozilo – redovno održavajte svoje vozilo, uključujući proveru guma, kočnica, ulja i rashladne tečnosti. Gume treba da imaju dobar profil i da budu pogodne za zimske uslove.

Podesite brzinu – smanjite brzinu i prilagodite je uslovima na putu. Zimi su putevi često klizavi, pa vožnja nižim brzinama daje više vremena za reagovanje.

PUTEVI SRBIJE PORUČUJU: Vozači oprez
Pixabay/Ilustarcija

Držite odstojanje – povećajte rastojanje između sebe i vozila ispred vas. Ovo vam daje dovoljno prostora za zaustavljanje u slučaju neočekivanog kočenja ili proklizavanja.

Koristite svetla – uključite dnevna svetla ili svetla za maglu, u zavisnosti od uslova vidljivosti da biste pomogli drugim vozačima da bolje vide vaše vozilo.

Budite oprezni pri skretanju i kočenju – posebno budite pažljivi pri skretanju i kočenju, jer su kolovozi klizavi. Kočite i upravljajte vozilom postepeno i nežno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter