Izvor: Tanjug
15.02.2023 u 19:26
1

ZLOČIN BEZ KAZNE U četvrtak se obeležava 22. godišnjica napada na autobus „Niš ekspresa“ u kom je poginulo 12 ljudi, a ranjeno njih 43!

Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu će biti obeleženo 22 godine od napada na autobus "Niš ekspesa" u selu Livadice kod Podujeva kojim su raseljeni Srbi, u pratnji KFORA išli na Zadušnice, a kada je poginulo 12 ljudi, a povređeno četrdeset troje.

Napad se dogodio 16. februara 2001. godine, kada je prvi od šest autobusa prelazio preko mosta ispod koga je bila postavljena mina, a za stradanje tih ljudi, među kojima je bilo i dvogodišnji Danilo Cokić, ni danas niko nije odgovarao.

Jedini osumnjičeni za napad bio je Fljorim Ejupi, koji je sedam godina kasnije osuđen na 40 godina zatvora, ali je godinu dana kasnije 2009. godine oslobođen zbog nedostatka dokaza, drugostepenom odlukom Vrhovnog suda tzv. Kosova.

U optužnici je pisalo da je odgovoran za ubistvo Nenada Stojanovića, Dragana Vukotića, Lazara Milkića, Snežane Zdravković, Danila Cokića, Sunčice Pejčić, Nebojše Cokića, Mirjane Dragović, Milinka Kragovića, Velje Stakića, Slobodana Stojanovića i Živane Tokić.

EKSKLUZIVNO BSC Happy portal saznaje: Priština ostala bez Bajratktara, Ankara uz saglasnost NATO poslala Kurtiju nova oklopna vozila

Euleks je 2009. godine pokrenuo novu istragu. Slučaj „Livadice“ vodili su nadležni iz Kancelarije specijalnog tužioca zaduženi za slučajeve ratnih zločina, ali ni danas nisu pronađeni počinioci i jedina poznata informacije je da iza napada u Livadicama nije mogla da stoji samo jedna osoba. I ta istraga je prekinuta.

Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu za svoje najmilije,

Iz Kancelarije za KiM su prošle godine ocenili da zločin u Livadicama predstavlja i ogledalo i poraz međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji koja se pokazala nespremnom i nezainteresovanom da osigura bezbednost za Srbe na KiM i pravdu za sve žrtve, posebno, jer se desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti.

Među najtežim zločinima na KiM, za koje do sada niko nije odgovarao, pored dizanja autobusa Niš ekspresa u Livadicama su i ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom, dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZLOČIN BEZ KAZNE U četvrtak se obeležava 22. godišnjica napada na autobus „Niš ekspresa“ u kom je poginulo 12 ljudi, a ranjeno njih 43!”

  1. Mnogo je takvih zlocina bilo u mojoj Bosni I Hercegovini, zao mi je svakoga Ali je Allahova volja bila da se desi sto se desilo I nadam se da su svi naucili lekciju da najvise neduznih zrtava imamo u svim zlocinima I da Inshallah jednoga dana sve to stane. Pozdrav iz Mekke.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter