Izvor: BSC Happy portal
15.02.2023 u 14:36
0

EKSKLUZIVNO BSC Happy portal saznaje: Priština ostala bez Bajratktara, Ankara uz saglasnost NATO poslala Kurtiju nova oklopna vozila

Ankara neće moći da isporuči privremenim prištinskim vlastima svoje čuvene TB2 bespilotne letelica, ali im je poslala nova oklopna vozila sa daljinskim upravljanjem.

Bezbednosne snage tzv. Kosova dobilo je nova oklopna vozila od ministarstva odbrane Turske. U pitanju je nova varijanta vozila „Otokar Cobra“ sa daljinski upravljanjem, borbenom stanicom SARP takođe turskog proizvođača Aselsan.  Osim ovih, u Prištinu su stigla i turska vozila BMC Vuran klase MRAP u varijanti samohodnog minobacača kalibra 120 mm, ekskluzivno saznaje BSC Happy portal. Vazno je napomenuti da se ovi poslovi odvijaju iskljucivo po planu SAD i NATO i ništa se ne radi bez njihovog odobrenja. Nadležne američke službe su uključene u ovaj posao.

ANKARA OPASNO NAORUŽAVA PRIŠTINU I TIME UGROŽAVA CEO REGION: Kurti dronovima Bajraktar TB2 preti Srbiji

https://happytv.rs/vesti/politika/ankara-opasno-naoruzava-pristinu-i-time-ugrozava-ceo-region-kurti-dronovima-bajraktar-tb2-preti-srbiji/524002/

Inače, kako saznajemo, pripadnici bezbednosnih snaga tzv. Kosova nalaze se već gotovo tri meseca na obuci u Turskoj, kako bi se što pre obučili za upravljanje ovim novim vozilima. Obuka je pri kraju, tako da će građani južne srpske pokrajine na svojim ulicama uskoro moći da vide ova nova turska oklopna vozila, što će po svemu sudeći biti još jedan vid straha i upozorenje Srbima.

BSC Happy portal je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID, IPHONE I HUAWEI telefone.

Na veliku žalost privremenih prištinskih vlasti Ankara nije ispunila njihova očekivanja i, kako sada stvari stoje, neće poslati bespilotne letellice Bajraktar. Turska raspolaze izviđačko-borbenim bespilotnim letelicama TB2 tzv. Bajraktarima i za njihovu kupovinu zainteresovane su mnoge zemlje. Prema onome što se zna, do sada je 27 zemalja nabavilo ove letelice. Sa Albanijom je potpisan izvozni ugovor za Bajraktare polovinom 2022. godine i to, navodno, tri komada. Smatra se da je to samo početak aranžmana. Premijer Edi Rama je direktno ugovarao posao. Takođe, privremene prištinske institucije pregovarale su o nabavci Bajraktara ali još nije potpisan ugovor (makar nije poznato), a zbog aktuelne situacije u Turskoj ne zna se i kada će biti. Priština je bila zainteresovana da u prvoj fazi pribavi 12 Bajraktara.

Delegacija privremenih prištinskih institucija bila je u poseti kompaniji „Baykar Makina“ koja proizvodi letelice još  2020. godine a 2022. godine tu kompaniju je posetila i Vjosa Osmani. Priština je preko Tirane htela da pribavi letelice, ali zbog katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Tursku, kao i zbog skorašnjih predsedničkih i parlamentarnih izbora koji će se održati u maju mesecu, Priština će, bar za sada ostati uskraćena za ove bespilotne letelice.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter