Izvor: B92
05.11.2023 u 15:50
0

DOBRO RAZMISLITE SLEDEĆI PUT: Šta se događa u našem organizmu kada popijemo gazirano piće?

Gazirana pića često pijemo kada nam nedostaje energija i šećer.

Svi gazirani sokovi brzo zadovolje naše potrebe, međutim, da li znate šta se tada događa sa našim organizmom?

Stručnjaci često upozoravaju kako gazirane sokove ne bi trebalo piti svakodnevno i u velikim količinama, ali čini se kao da još uvek toga nismo svesni.

U roku od sat vremena nakon konzumacije gaziranog soka, u našem organizmu se odigrava dosta toga što utiče negativno na nas.

10 minuta: Između 8 i 16 kašičica šećera (u zavisnosti od vrste pića) ulazi u vaš organizam. Vi ne registrujete veliku količinu slatkoće zato što je fosforna kiselina ublažava.

20 minuta: Količina šećera u krvi naglo raste. Vaš organizam na to odgovara izlučivanjem insulina i pretvaranjem unesenog šećera u masti.

40 minuta: Zbog kofeina vaše telo povećava proizvodnju dopamina, neurotransmitera koji stimulira i aktivira centre za zadovoljstvo u vašem mozgu. Stručnjaci kažu da kofein manipuliše proizvodnjom domanima baš poput droge i na taj način utiče na naše raspoloženje i tera nas da se osećamo dobro.

60 minuta: Nivo šećera u krvi naglo počinje da pada što opet uzrokuje neugodan osećaj umora i letargije kojeg smo želeli da se rešimo konzumacijom gaziranog pića

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter