Izvor: city magzine
08.03.2024 u 21:06
0

Zašto je običaj da se karanfil poklanja za 8. mart?

Naše bake se sećaju svojih proslava u preduzećima kada je zapravo izgledalo kao da je karanfil jedino cveće na planeti, ali za to je postojao razlog, koji su kasnije mlađe generacije zaboravile.

Koliko je karanfil bio asocijacija na komunizam i nešto zastarelo govori scena iz filma Slobodana Šijana, Davitelj protiv davitelja, koji je snimljen pre 40 godina, čuveni prodavac karanfila, Pera Mitić, koga tumači maestralni Taško Načić postaje serijski ubica, a žrtve bira po tome da li vole ili ne vole karanfile.

Karanfili imaju zaista značajnu vezu sa 8. martom i ako želite da ženama zaista čestitate na tome što su se izborile za svoja prava poklonićete im karanfil, prenosi

Na prvom Međunarodnom danu žena 1911. godine, žene su izašle na ulice s crvenim karanfilima na reverima kako bi demonstrirale. Karanfil je bio simbol da imaju pravo glasa. Crveni karanfil uzet je kao simbol jednakosti.

Simbolika karanfila

Ljubav i strast: Karanfili su često povezani s izrazima ljubavi i strasti. Crveni karanfili posebno simbolizuje duboku ljubav i strast prema nekome.

Poštovanje i divljenje: Karanfili se takođe mogu dati kao izraz poštovanja i divljenja prema nekome, posebno u kontekstu poštovanja prema starijim osobama ili autoritetima.

Sreća i radost: Ovi cvetovi mogu da budu simbol sreće, radosti i optimizma, pogotovo kada se daju kao dar u veselim prilikama poput rođendana ili proslava.

Osveženje i ohrabrenje: Karanfili mogu da posluže kao simbol osveženja i ohrabrenja u teškim vremenima. Njihova sveža aroma može pružiti olakšanje i nadu.

Svako značenje može da varira zavisno od konteksta i kulture, ali karanfili su uopšteno poznati kao cvetovi koji prenose duboke emocije i osećaje

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter