SVE LEPOTE SVETA: Ukoliko planirate putovanje nudimo vam tri nove znamenitosti koje morate posetiti! (FOTO)

 

Katedrala Sv. Vasilija u Moskvi, Rusija

Izgradnju crkve je naručio car Ivan IV Grozni i bila je građena između 1555. i 1561. godine kao sećanje na osvajanje Kazanskog kanata. Car Fjodor Ivanovič je 1588. dodao kapelu na istočnoj strani iznad groba Vasilija Blaženog, ruskog sveca po kome je crkva nazvana. Crkva se nalazi na jugoistočnom delu trga, preko puta kule Kremlja Spaskaja. Crkva je rađena po ugledu na crkvu u Kolomeskoju i na crkvu u Đakovu.

Zgrada je oblikovana kao plamen lomače koji se uzdiže u nebo, dizajn koji nema paralelu u ruskoj arhitekturi. Dmitrij Švidkovski, u svojoj knjizi "Ruska arhitektura i Zapad", tvrdi da "to nije kao nijedna druga ruska zgrada. Ništa slično ne može se naći u čitavom milenijumu vizantijske tradicije od petog do petnaestog veka ... čudnovatnost koja zapanjuje neočekivano, složeno i sjajno preplitanje mnogobrojnih detalja na njegovom dizajnu. Katedrala je predskazala vrhunac ruske nacionalne arhitekture u 17. veku.

U sklopu programa državnog ateizma, crkva je oduzeta od ruske pravoslavne zajednice u sklopu antiteističkih kampanja Sovjetskog Saveza i delovala je kao divizija Državnog istorijskog muzeja od 1928. Bila je potpuno sekularizovana 1929. godine i ostala je federalna imovina Ruske Federacije. Crkva je od 1990. godine deo UNESKO-ve svetske baštine Moskovskog kremlja. Ona se u stvari ni ne nalazi u Kremlju, ali je često prikazivana u zapadnim medijima kao vizuelna metonimija za Rusiju tokom Hladnog rata.

 

 

Kokutoku-in u Kamakuri, Japan

Obično nazvan Kamakura Daibutsu (Veliki Buda Kamakura), ova ogromna bakrena statua Amida-butsua (Amitabha Buda) je proglašena nacionalnim blagom od strane japanske vlade. Izgradnja statuta počela je 1252. godine, a kada je završena, bila je visoka 13 metara (13,35 metara - uključujući platformu) i težila je 121 tonu. Prema drevnim zapisima, teško je oštećen zemljotresom 1498. godine.

 

 

Batu Caves in Gombak, Malezija

Pećine Batu su popularno hinduističko svetište u kome se nalaze brojne statue i skulpture. Na ulazu u kompleks nalazi se statua lorda Murugana, visoka 140 metara (42,7 metara). Festival Thaipusam se ovde slavi svake godine.

 

Ukoliko ste propustili neke od predloga, možete pogledati OVDE!

 

Happytv.rs
Foto: Wikipedia/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije reality