Izvor:
10.03.2017 u 08:26
0

SKRIVENI RAJ NA JADRANU: Na ovom ostrvu su automobili zabranjeni, a ljudi dolaze da se zaljube! (VIDEO)

Retko se koje ostrvo u Hrvatskoj može pohvaliti sa toliko skrivenih i lepih priča kao što to može Silba. Ovo dalmatinsko ostrvo mesto je na kojem nećete pronaći automobile, jer su oni ovde zabranjeni. Na tom ostrvu vladaju pešaci, a ljubav ima svoj spomenik.

Ostrvo Silba površinom zauzima svega 15 kvadratnih kilometara. Na najužem delu smestilo se istoimeno i jedino naselje. Malo ostrvo Silba skriva neke od najlepših plaža na Jadranu, a okružuje ga najčišće i najmodrije more. Prekrasna priroda, bogata istorija i spokoj dovoljan su razlog da mu se vraćate iz godine u godinu.

Silba je prepuna raskošnih dvorova, opasanih visokim zidinama, ali i crkvama. Njegovi stanovnici, s obzirom na to da se ostrvo nalazi na plovnom putu, često su se ukrcavali na brodove kao mornari pa plovili u daleke zemlje iz kojih su se vraćali sa velikim bogatstvima.

Ostrvo okružuju Silbanski i Olipski kanal. Ime je dobio po rimskom nazivu za šume “silva”, budući da je drugo najšumovitije ostrvo u Hrvatskoj. Naseljen je u ilirsko doba. Postoje tragovi iz perioda Rima, kao što je novac, olupine brodava i sarkofaga. Hrvati se ovde naseljavaju u osmom veku.

Mnogi od mornara znali su godinama da lutaju morima, a upravo takva priča veže se za Toretu, toranj koji se uzdiže iz središta ostrva. Legenda kaže da je kapetan Petar Marinić 1872. godine odlučio sagraditi toranj kako bi njegova voljena mogla na njemu čekati njegov brod. No, nakon godina iščekivanja, odustala je pa se udala za drugog čoveka.

Godine su prolazile i Petar se konačno vratio. Šetajući, naišao je na grupu mladih devojaka među kojima se nalazila i jedna koja je jako ličila na njegovu ljubav iz mladosti. Razgovor je potekao i na kraju se ispostavilo da je to ćerka žene koju je pre toliko godina ostavio na ostrvu. Kako ljubav ne pita za godine, Petar je oženio mladu devojku, pa su oni dugo godina srećno živeli.

Druga legenda, ona urbanija, govori o velikim hitovima popularne Azre. Upravo u vreme koje se smatra kao najplodonosnije za grupu Azra, Džoni Štulić provodio je svoja leta na Silbi. Je li “Marina” pesma za koju je inspiraciju Štulić pronašao na ostrvu, samo on zna. No, bilo kako bilo, jedno je sigurno. Silba je ostrvo koje će inspirisati svakoga ko nogom stupi ne njegovo tlo.

Danas se na Silbu stiže iz dva smera, naravno, ako ne posedujete svoj brod. Iz Zadra i Malog Lošinja dve su linije koje svakodnevno prevoze putnike u oba smera. Iako se na ostrvu nalazi jedno mesto, a van sezone svega 500 stanovnika, ovde ćete pronaći oko hiljadu kuća od kojih su mnoge vikendice i apartmani, prenosi Dnevnik.hr.

Sa preko 2.570 sunčanih sati u godini, čudesnom klimom i neopisivo tirkiznim morem, Silba je biser u moru koji će vas oduševiti svojom posebnošću i gostoprimstvom. Prekrasne plaže, od kojih su mnoge skrivene daleko od očiju znatiželjnika, kao i duboka šuma garantuju su da ćete na ovom ostrvu pronaći svoje mesto ispod sunca za odmor i opuštanje.

Izvor:Telegraf.rs
Foto:Twitter / Trending Topics

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter