Izvor: BSC happy portal
13.08.2023 u 21:19
1

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Paralela između nekih davnih bitki sa današnjim slavnim borbama

SPECIJALNA VOJNA OPERACIJA DAN 536.

Emisija Aktuelnosti i sećanje na 1806. godinu i Boj na Mišaru, jednu od najznačajnijih srpskih pobeda u Prvom Svetskom ratu.

Gosti emisije „Aktuelnosti“ samo na HAPPY TV bili su Andrej Mlakar, urednik televizije Front, Goran Šarić istoričar, Dr Dragan Petrović naučni savetnik. Povlačeći paralelu sa događajima koji su bili deo najznačajnih događaja u spskoj istoriji svedoci smo da se danas dva veka kasnije vode neke velike bitke koje će velikim slovima biti upisane na stranicama istorije.

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Rusija nije ekonomski posrnula, uprkos sankcijama i spremna je na svaki mogući scenario. SAGLASNI SAGOVORNICI EMISIJE

Istoričar Goran Šarić rekao je da je čitav devetnaesti vek, pokazao je jedan idealan balans srpske politike, koja balansirala između mača i između diplomacije, kako su  to radili Karađorđe pa Obernovići pa kasnije Krađorđevići. Vidimo da je taj balans bio presudan i da su Srbi kad su oslobodili sebe trebalo je oko sto godina da učvrsti tu državu onda su i u Prvom svetskom ratu oslobodili i sve ostale. To stalno treba podsećati jer ljudi danas kada odu na Jadransko more mile da je to oduvek bila Hrvatska. Svaki metar te obale zaliven je krvlju srpskih vojnika koji su je u dva rata oslobađali. Mnogi Srbi sad možda gledaju ovu emisju sa Paga gledaju preeko kabla ili preko youtuba, i ne znaju da letuju na kostima preko 800 pobijenih Srba. Srpski narod ima jednu slobodarsku tradiciju i nije ni čudo da je upravo ova emisija ustvari glas porobljene evrope, ono što je nekad bilo govorit Moskva to su danas Aktuelnosti.

Kako je prevshodno tema emisije o stalnim i konstanntnim dešavanjima na frontu u Ukrajini u večerašnjoj emisji predstavljen aj emapa o sveukupnim pomacima i napretku koji Rusija ostvaruje u poslednje vreme.

Sada nakon devet sedmica ukrajinske ofanzive Dr Dragan Petrović kaže,

Liniju fronta danas kako situacija stoji možemo podeliti na nekoliko pravaca, do milionskog grada Zaporožja, to jedan deo koji je prilično miran i koji je ograničen rekom Kijev koja je vrlo šroka, međutim i pored bombardovanja sa jedne i druge strane Ukrajinci se nekoliko sedmica drže na tom mestu. Ali je situacija pod kontrolom. Sa druge strane dodaje Petrović

Kod antonovskog mosta oni su se iskrcali tamo, pa ima nekoliko sedmica i ruska vojska i artiljerija ih tu smanjuje, ali iam nekoliko tačaka gde se tu iskrcavaju manje tdiverzanstke trupe i da se naprave mostobrani. Za sada nisu uspeli u tome, ali se mora priznati da nisu potpuno istisnuti, ali je situacija pod konmtrolom.

Zaporožje predstvalja najbitniju tačku za Ukrajince jer oni pretopstavlaju da bi tu mogli da prodru u svojim planovima, da bi mogli da osvoje. Od toga nema nema ništa kako Petrović kaže.

Pošto nema uspeha na ovom strateškom pravcu to su beznačajni uspesi u par sela su se zarili u sivoj zoni iz kojih su najčešće isterani. Njihov glavni cilj zapadnog Zaporoškog fronta je msto Tokmak i to je raskrsnica puteva, oni se donbaske aglumeracije, stara priča Avdjevka i tu se nisšta bitnije ne dešava.

Slično je i sa predgrađima Donbasa i onda dolazimo do te druge odbrambenelinije koja je faktički probijena padom Soledar u janurau i padom Bahmuta. Posle povlačenja Vagnera, Ruske snage su u punoj defnzivi ali primetno je Ukrajinci nius uspeli da zauzmu neke bitne tačke. I sverno od ovih tačaka dolazmo do ozbilnih napredaka ruske strane.

Kupjanski je poslednje dve nedlje postao aktulean kakou daljoj analizi fronta navodi Andrej Mlakar,

Urađen je jači prodor okopno mehanizovanih jedinica polukombinacija tenkova T90 M i borbnih vozila pešadije. Otprike nekih osam bataljona je dovučeno amv, koji se koriste u ovoj specijalnoj vojnoj operacijiji i sam general kopnenih snaga ukrajinske vojsk eje došao u ovu oblast u pokušajima da se prodor zaustavi. Međutim ruske snage su uspele da napreduju Po geografskim karakteristikama Kupjansk je sličan Bahmutunalazi se u nizini  i 5 do 6 kilometara naređeno je kompletno miniranje grada Kupjanskai to je jdno od bitnijih saobraćajnih čvorišta za Harkovsku oblast i dalje prema Laganskoj oblasti pre svega. Zato su Ukrajinci odlučili da miniraju čitav grad i svu infrastrukturu oko njega. I svi koji pokušavaju da izađu, evakuisu se samo žene i deca, a muškarci odmah bivaju mobilisani i poslati na liniju fronta, tako da Ukrajinci pokušavaju da zafrže međutim pritisak je veliki kaže se da je 20-30 hiljada ruskih vojnika u ovom deluPre svega elitnih jedinica, misli se na vazdušno desnatne jedinice, prišpadnike mornarićke pešadije . Rusi pokušavaju da zauzmu i blokiraju Ukrajinu jeste pokušaj  da zauzmu i odseku  prilaz Harkovskoj oblasti sa boka, odnosno sa strane.

Ono što Rusi pokušavaju da omekšaju ukrajinske snage da što više vojnika vežu da im ostvare što veće gubitke da bi samim tim njihov napad popusti i onda uđe oko 100 hiljada ruskih vonika što ej pre anjegovim rečima već spremno.

On naglašava da je Rusij spermna i da je baš to razlog posete Šojgua severnoj floti. i dodaje da ne terba zaboraviti da je poslednjih godina Rusija značajnu pažnju poklanjala baš sverenoj floti, što se može pokazati kao vrlo značajno.

Kada je reč o naorućanju koji vojske sa obe strane koriste, a naročito zapadnoj strani koja finsira Ukrajinu zapasu je najftinije i najbolje oružje koje najlakše rizikuje, jeste sami Ukrajinci.

Emisija „Aktulentosti“ na našem programu je svakog dana i prati sva najnovija dešavanja na fontu u Ukrajini ,  kao kako celokupna situacija utiče na  globalnu i srpsku politiku uopšte.

 

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Paralela između nekih davnih bitki sa današnjim slavnim borbama”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter