Izvor: BSC Happy
22.03.2023 u 21:16
2

EMISIJA „AKTUELNOSTI“NA HAPPY TV: „Si je pokazao da zapadnjaci nisu gospodari sveta!“

U večerašnjoj emisiji "Aktuelnosti", na 391. dan rata u Ukrajini, govorilo se o susretu kineskog i ruskog predsednika, promeni geopolitičke slike sveta, stvaranju multipolarnog sveta i stanju na ukrajinskom frontu.

Gosti večerašnje emisije su: Ivana Stojanović, politikolog, Zoran Anđelković, Centar za mir i tolerancijui prof. dr Miloš Laban.

Naša gošća Ivana Stojanović je u svom uvodnom komentaru citirala Mariju Zaharovu, koja je dala izjavu o susretu Sija i Putina.

– Pa kako je rekla Marija Zaharova, „Zapad je zapenušao od ljubomore“. Multipolarni svet je jedna realnost – rekla je ona.

Stojanović smatra da su odnosi Kine i Rusije ravnopravni, iako neki skeptici to ne smatraju.

– Prijateljski i dobri odnosi između Kine i Rusije su sada svima jasni i oni će biti na ravnopravnim osnovama. Jedna na drugu neće vršiti pritisak. Postoje neki koji gledaju na ovaj odnos kao da će Kina Rusiji da nametne svoju politiku i naravno da se to neće desiti – kaže naša gošća.

Ona smatra da Kina ne može promeniti svoju višedecenijsku, pa i viševekovnu politiku za 180 stepeni, ali da je načinjen veliki korak u odnosima sa Moskovom, to je definitivno.

– Ne možemo da očekujemo od Kine da ona drastično menja svoju politiku. Kina vodi umerenu politiku i naći će načina da pomogne svom prijatelju, Rusiji – rekla je Stojanović.

Naša gošća je pomenula i kako će se i na koji način odnosi dve supersile razvijati.

– Razvijaće odnose preko meke moći, nauke i kulture i naći će se način da Kina Rusiji pomogne i na druge načine – zaključila je ona.

Zoran Anđelković navodi da je početnička greška Zapada bila u tome što je smatrao da će uvođenjem sankcija našteti Rusiji, koja pre svega ima azijsko tržište.

– Nemoguće je uvesti sankcije jednoj zemlji koja ima 1300 kilometara dugu granicu sa Kinom. To nije moguće nametnuti, zemlja mora da funkcioniše. Posle skoro 400 dana rata nema nestašice. Rusija je morala da prebaci svoju ekonomiju na istok, na azijsko tržište – rekao je on.

Naš gost se nadovezao na tvrdnje skeptika da će Rusija postati zavisna od Kine.

– Video sam ta prozivanja na Zapadu… „eto Rusija će postati zavisna od Kine“… Kina je ogromna ekonomija i to nije pitanje laskanja Putina prema Siju. Iznošenje jasnih činjenica jeste da je Kina imala 37 od 47 novih dostignuća u svetu, u sferi nauke, tehnologije, avioindustrije. Nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja, ekonomska saradnja drugih zemalja, govorimo o Africi i Aziji, na isti način se Kina odnosi i prema Rusiji, ona ima interes i prema Rusiji – kaže Anđelković.

On je prokomentarisao i nade Zapada koje su pale u vodu nakon što je Si ipak pružio ruku Putinu, a ne njima.

Ne znam kako su mogli da očekuju posle onih izjava na G7 i G20 da je Kina za njih pretnja, a ne Rusija? Oni su očekivali da Si dođe i kaže Putinu „mi podržavamo sankcije“. To je neočekivano. zato je tu razočaranje Zapada – zaključio je Anđelković.

Prof. dr Miloš Laban smatra da je došlo do potpunog poraza Zapada.

Oni pokušavaju sebe da predstave kao ravnopravne partnere, kada je evidentan njihov potpuni poraz – i dodaje: „Međunarodni krivični sud (MKS) se ovom odlukom (podizanje optužnice protiv Putina) legitimisao kao politička isntitucija, a ne kao MKS – kaže naš gost.

On smatra da bi sada trebalo koristiti termionologiju prema Zapadu, kao što je on koristio prema Srbiji sve do sada.

Poražena strana, oni su poraženi, koristim istu terminologiju kao oni – rekao je Laban.

Naš gost smatra, kao Ivana Stojanović, da je došlo do stvaranja multipolarnog sveta i da sam termin kolektivni Zapad treba da bude izbačen iz upotrebe.

– Zapad je i Latinska Amerika i Meksiko, greška je reći kolektivni Zapad, da ne govorim o Kini, Indiji i celoj Africi – kaže on.

Laban dodaje i da je vreme da konačno prestane korišćenje mantre da je Zapad međunarodna zajednica i kaže kako se definitivno u takvom diskursu prema Zapadu koji on ima, slaže i većina naših građana.

– Mi ne smemo da budemo provokativnim ali ja smem kao pojedinac i verujem da većina građana Srbije misli slično meni. Nismo dužni da poštujemo mantru da su oni međunarodna zajednica – rekao je Laban.

O licemerju koje dolazi sa Zapada po pitanju žrtava, naš gost smatra da Zapad na takve stvari gleda elitisitički i isključivo iz svoje pozicije.

Setimo se Olbrajtove kada je odgovarala na pitanje zbog stradanja pola miliona iračke dece tokom invazije na Irak. „Pa dobro, šta, vredelo je, ma nema veze, to nisu Anglosaksonci…“ i zaključuje: „Si je pokazao da oni nisu gospodari sveta i da ne mogu da mu prete“.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “EMISIJA „AKTUELNOSTI“NA HAPPY TV: „Si je pokazao da zapadnjaci nisu gospodari sveta!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter