Izvor: bsc happy
17.05.2023 u 21:34
0

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Uništeni „patriot“ je propala reklama za trgovinu oružjem

Danas je 448. dan specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini.

Rusija i Ukrajina danas su se dogovorile da produže sporazum o žitu za još 60 dana.

Američki PVO raketni sistem  „patriot“ pretrpeo je „izvesna oštećenja“ od strane ruskih hipersoničnih raketa „kindžal“, saopšteno je iz Pentagona.

Na ove i druge teme u emisiji „Aktuelnosti“ na Happy televiziji, govorili su: Dr Aleksandar Mitić– Institut za međunaodnu politiku i privredu, Aleksandar Šešelj -političar i Aleksandar Pavić– politikolog.

Aleksandar Mitić prokomentarisao je različite navode o ovoj vesti, s obzirom da su Ukrajinci javili da je „patriot“ skinuo 6 moćnih ruskih raketa.

– Ovde se ističu dva cilja. U jednom se govori da su kindžali oborivi i tu je cilj da se skrene pažnja javnosti sa ranjivosti sistema „patriot“. Zelenski se vratio sa evropske turneje i važno mu je da predstavi da oružje koje su dobili ima svoju namenu i da daje doprinos, naravno, kako bi dobijao još. To bi trebalo da bude motivacija za Zapad. Dok je bio u poseti Velikoj Britaniiji, premijer Sunak je najavio da će ova zemlja obučavati ukrajinsku vojsku za upravljanje avionima. Najavljena je tzv. avionska koalicija sa Holandijom. Tako je  ranije najavljivana i tenkovska koalicija, ali videćemo šta će biti- kazao je Mitić.

Mitić napominje da je u Rusiji na snazi hibridni rat kakav je kod nas bio devedesetih godina i da je to jedan od izazova za rusko društvo.

-Sistem je iznutra urušavan dugo, još od devedesetih, kroz razne institucije. To je dolazilo sa Zapada. Ti ostaci su ostavili svoje pipke u Rusiji. Zapad je iznenađen koherentnošću ruskog drušva.  Nadali su se da će sa sankcijama i vojnom operacijom u Ukrajini opasti poverenje u Putina, ali to se nije dogodilo. Neke vrednosti su samo ojačale-napominje Mitić.

– Rusija nije tražila vojnu pomoć od Kine, ali ako pogledamo rast trgovine i energetske sporazume, to je pomoglo Rusiji da premosti probleme zbog sankcija. Umanjilo je značaj i efekat zapadnih sankcija- dodao je Mitić.

O odnosu SAD prema Ukrajini, Šešelj kaže:

-Amerikanci ne prave razliku između Rusa i Ukrajinaca. Oni ne mare šta će se desiti sa tim ukrajinskim narodom, oni su za njih „janjičari“. Važno je da obave posao umesto njih.

Šešelj ukazuje i na porast nacističkog narativa kod dece u Ukrajini i gajenja antiruske mržnje.

– Indoktrinacija dece je nešto što je uzelo maha. Trebaće mnogo vremena da se to iskoreni. Tragično je to.

-Ukrajina zavisi od zapadnih donacija. Ne mogu da izdrže bilo kakav rat, pošto im je većina oružja, aerodroma, aviona, ljudstva, uništeno. Propagandni rat je jak. Danas vidimo da ruska ekonomija nema pad, ona će ove godine ostvariti rast uprkos svemu. Ukrajina se hvata za slamku i ona milostinju predstavlja kao nešto spasonosno-rekao je Šešelj.

Pavić smatra da je uništenje „patriota“ loša reklama za američku trgovinu oružja.

– Neke stvari su objektivne. Pre nego što je bila vest da će „patriot“ biti poslat u Ukrajinu, Skot Riter je rekao da se ovi sistemi nisu pokazali dobro u Iraku. Kako oni mogu da pogode hipersonične rakete „kindžal“ koje su 12 puta brže od brzine zvuka? Nikako! Trebalo bi im mnogo sreće da obore samo jednu raketu, a kamoli šest kao što navode iz Kijeva! Amerikancima ne odgovara da priznaju da je „patriot“ uništen. Ovde se radi o međunarodnoj trgovini oružja i u ovom ratu svako gleda kako koje oružje funkcioniše i kako će se to odraziti na prodaju. Sve što Rusi koriste postalo je popularno, pogotovo artiljerijsko oružje. Slušao sam Mekgregora da je rekao da je nemoguće da se pogodi „kindžal“. On veruje ruskim izveštajima, tako da je van pameti da su oborili i jedan „kindžal“, a ne 6, kako tvrdi Kijev.

Pavić upoređuje Ukrajince sa kosovskim Albancima i kaže da se Kijev ponaša kao razmaženo derište kome je sve dozvoljeno i ne snosi nikakve posledice.

-Ukrajinci pokušavaju da proglase Ruse za teroriste, a savetnik Zelenskog, Podoljak, je pripretio da ako Ukrajini ne bude poslato oružje da će Evropa biti suočena sa novim talasom terorizma. Niko iz Evrope nije reagovao na to. Poznato je da deo oružja ide na crno tržište i vraća se u Evropu. Ono ide u terorističke ćelije gde će da se sprema neka nova akcija od strane vladajućih elita koje će se služiti terorizmom u budućnosti da bi ostale na vlasti. Ukrajina ima podršku duboke države-rekao je Pavić.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter