Izvor: BSC HAPPY
20.02.2023 u 20:35
0

Prof. dr Miloje Pršić otkriva: „U Poljskoj su se pojavila groblja, gde je veliki broj poljskih vojnika poginuo u Soledaru, i sada na području Bahmuta!“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 362. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Vanredni sastanak ministara odbrane Evropske unije zakazan je za sedmi i osmi mart, a Kijev ponovo traži borbene avione F-16.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima, a ovog ponedeljka to su bili: dr Dušan Dunđer, stručnjak za bezbednost, Ivana Stojanović, politikolog, i prof. dr Miloje Pršić, vojni istoričar.

Dragan Vujičić za „AKTUELNOSTI“: „Rusi su krenuli u svoju vojnu ofanzivu i ne verujem da će se obazirati na medijske performanse!“

Prof. dr Miloje Pršić izjavio je da je Ukrajini potrebno mnogo štošta da bi preokrenula situaciju na frontu, a ne samo borbeni avioni F-16.

„Kijevu nije potreban samo F-16, Kijevu je potrebno mnogo štošta da bi preokrenuo situaciju na frontu, ali to onda u celini, kada bi se došlo do toga, onda to potpuno menja priču o specijalnoj operaciji u Ukrajini. Apsolutno potpuno. To znači da NATO pakt je praktično, više ne samo posrednik, nego ulazi u rat. Zalagati se za mir, govoriti o tome da “Putin ne razmišlja o miru, nego razmišlja o pobedi“, to su recimo reči čelnog čoveka NATO pakta, a istovremeno, da bi se postigao neki mir, elementarno je da smanjite dotok naoružanja jednoj strani. Ovo što se radi sa Ukrajinom, to je enormno. To su ogromne količine koje su stigle u Ukrajinu i uglavnom su uništene. Onda NATO pakt zahteva veću obučenost ukrajinskih vojnika, ne umeju da koriste ta sredstva, često su neiskorišćena, uništena su na početnom položaju…“, rekao je vojni istoričar u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY.

Pršić je izneo jednostavan put do mira u Ukrajini: „Ako hoćete mir, onda prestanite da doturate te enormne količine naoružanja“

„To nije dobro, ali ima onaj drugi deo priče, a to znači da je sve više pripadnika poljskih, rumunskih, britanskih, američkih… Vidite, ljudi se mobilišu, odnosno idu u penziju i idu da ratuju u Ukrajinu, menjaju oznake i stavljaju ukrajinske, pa čak ne menjaju ni to. U Poljskoj su se pojavila groblja, gde je veliki broj poljskih vojnika poginuo u Soledaru, i sada na području Bahmuta. Sve to govori da Rusija nije u ratu sa Ukrajinom, nego Rusija vodi rat sa NATO paktom, a NATO pakt dozirano dostavlja naoružanje Ukrajini i ako bi posle tenkova, gotovo da niko ne govori da „Leopardi 2“, moderni, najmoderniji, imaju kao municiju granate koje su sa osromašenim uranijumom. Prema tome, to nikako nije dobro. Ako hoćete mir, onda prestanite da doturate te enormne količine naoružanja“, kazao je Pršić.

„Na Zapadu treba da mole Boga da Putin ostane što duže na vlasti“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Profesor je prokomentarisao i stanje na frontu, ako i izjavu Volodimira Zelenskog „da neće braniti Bahmut po svaku cenu“.

„To dolazi kasno. Oni imaju jedno loše iskustvo sa Soledarom, koji je udaljen oko 20 kilometara od Bahmuta. Tu je naloženo da se brani odsudno, imali su enormne gubitke. Uopšte nisu razmišljali ni o poginulim, ni o izvlačenju ranjenih, niti o pomoći ranjenicima. Čini se da je ovo sada po sugestijama NATO komandovanja, da se ne brani odsudno Bahmut, ali sada je i za to već kasno. Bahmut je praktično opkoljen sa istoka, sa juga i sa severa. Ima jedna komunikacija koja izlazi na auto-put, ali ona je u kontinuitetu pod granatiranjem, pod vatrom ruskih vojnika i ruske artiljerije. Tako da ova poruka kasno stiže, nemaju kud, poraz je izgledan“, zaključio je Pršić.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter