Izvor: Tanjug
17.06.2020 u 10:35
0

„OTAC“ OTVARA 49. SOFEST Film Srdana Golubovića na početku festivala u Sopotu

Četrdeset deveto izdanje Filmskog festivala u Sopotu – SOFEST, u izvršnoj produkciji Centra beogradskih festivala – CEBEF, biće održano od 7. do 11. jula u Centru za kulturu Sopot pod sloganom „U predvorju jubileja“, kao podsećanje i najava da će festival naredne godine doživeti svoje 50. izdanje.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 domaćih ostvarenja i koprodukcija, a festival će otvoriti film „Otac“ reditelja Srdana Golubovića, kome će ovo biti prvo festivalsko prikazivanje nakon ukidanja vanrednog stanja.

Golubovićev film je u februaru imao svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu, gde je osvojio dve značajne nagrade – za najbolji film u programu “Panorama” po izboru Ekumenskog žirija, kao i Nagradu publike u istoj selekciji.

Na Festu u Beogradu dobio je nagradu FEDEORA za najbolji film, dok je Goran Bogdan dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Sve projekcije filmova će biti u sali Centra za kulturu Sopot, ulaz je slobodan, uz besplatne ulaznice

– Sva tri moja filma su osvojila glavnu nagradu na Sofestu tako da se, samim tim, ja tamo dobro osećam. Volim da dođem i drago mi je da festival opstaje. SOFEST je veoma značajan za tu sredinu, posebno kao festival koja ima sada već toliko dugačku tradiciju – kazao je Golubović.

On se osvrnuo i na trenutno stanje u kinematografiji istakavši da je bilo strašno intenzivno oko Berlina i Festa.

– Sad se ođednom sve to vraća, ali nažalost cela jedna filmska godina, u celom svetu, pretrpela je veliki gubitak. Biće teško sa bioskopima, neće se ljudi tako lako vraćati, ali mislim da su letnji festivali veoma važni da se to dogodi – kazao je reditelj.

SOFEST se, zajedničkim naporima organizacionog tima iz Beograda i Sopota, sa velikom pažnjom priprema za veliki jubilej naredne godine – pedesetogodišnjicu manifestacije. Predsednik odbora festivala je Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot, umetnički direktor festivala je Aleksandar Avramović, dok je direktor Cebefa Damir Handanović. Osnivač festivala je Grad Beograd, a domaćini su Centar za kulturu Sopot i Opština Sopot.


Priča o poniženom čoveku

„Otac“ je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.


SOFEST je osnovan 1972. godine pod nazivom Slobodarske filme svečanosti i tih godina bile su festival filmskog stvaralaštva koji se po karakteru i ciljevima razlikovao od većine do tada postojećih. Osnovni cilj ovog festivala bio je da okupi filmske stvaraoce čiji su filmovi prožeti slobodarskim i humanim porukama, uz prikazivanje filmova sa idejnom i umetničkom sadržinom kojom se bitno doprinosi reafirmaciji ideja slobode i opštedruštvenog progresa.

Tokom svog postojanja, Slobodarske filmske svečanosti su postale internacionalna filmska smotra. Godine 1989. grad Beograd je uvrstio Slobodarske filmske svečanosti u red svojih manifestacija.

OVO MORATE PROČITATI

DAČIĆ O PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM: Plima inicijativa, oseka predloga

OBRAČUN MIGRANATA U CENTRU BEOGRADA: Radili noževi, dvoje povređeno

OPSADNO STANJE! SITUACIJA U BUDVI SVE GORA: SAJ upao u opštinu, hapsi i maltretira građane, jezivi prizori (VIDEO)

SINIŠA MALI PORUČIO: Na ovim izborima je njih 20 protiv Vučića

U skladu sa promenama u društvu tokom devedesetih godina prošlog veka i Slobodarske filmske svečanosti su preimenovane u Filmski festival Sopot, a zbog ekonomskih teškoća i izolacije zemlje, Festival je od međunarodne manifestacije postao festival domaćeg filma.

Godine 1996. organizaciju Filmskog festivala ponovo preuzima Skupština opštine Sopot sve do 2007. godine, kada festival ponovo postaje manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, koju danas organizuje Centar beogradskih festivala – CEBEF.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter