Izvor: Tanjug
27.11.2021 u 14:36
0

Preminuo američki kompozitor i tekstopisac Stiven Sondhajm

Tekstopisac i kompozitor Stiven Sondhajm koji je promenio američku muzičku pozorišnu scenu, preminuo je u 92. godini.

Prema navodima njegovog advokata, Sondhajm je preminuo u svom domu u Konektikatu, prenose strani mediji. 

Sondhajm je dobitnik Oskara, osam Tonija, osam Gremija, Pulicerove nagrade i nagrade „Lorens Olivije“, a medaljom ga je odlikovao bivši predsednik SAD Barak Obama.

Među prvima, uradio je „Priču sa zapadne strane“, a potom i mjuzikle „Svini Tod“, „Mala noćna muzika“ i „Džipsi“, dok je Oskara dobio za najbolju pesmu u filmu „Dik Trejsi“ 1991. godine. 

Mnoge slavne ličnosti oprostile su se od Sondhajma na društvenim mrežama.

Endrju Lojd Veber ga je nazivao „gigantom savremenog muzičkog pozorišta“, dok je producent Kameron Mekintoš napisao da je svet izgubio jednog od najvećih i najorginalnijih pisaca, ali da će i dalje biti prisutan kroz svoje pesme i komade.

– Pevaćemo vaše pesme zauvek – napisala je pozorišna umetnica Lija Salonga.

Sondhajm, koji je bio homoseksualac, nije živeo sa partnerom do svoje 61. godine.

Prema navodima iz „Njujork tajms“ magazina, u intervjuu je rekao da su njegove emotivne veze retko bile duge i intenzivne.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter