Izvor: KURIR.RS
19.08.2023 u 09:42
0

PALA AUTO BANDA: Uhapšena grupa koja je trgovala ukradenim vozilima iz EU!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal, na teritoriji Kraljeva i Loznice, uhapsili su sedam osoba, dok se za još jednom traga, zbog sumnje da su u zemljama Evrope krali automobile visoke klase, dovozili ih u Srbiju, prepravljali i prodavali!

U ovoj akciji privremeno su oduzeti automobili visoke klase, luksuzni kamperi, kao i kombi vozila koja su, kako se sumnja, od strane ove organizovane kriminalne grupe ukradena na teritoriji zemalja Evropske unije, nakon čega su dovezena na teritoriju Srbije. Ta vozila su, u unapredobezbeđenim garažama, radionicama-štekovima prepravljana i kasnije prodavana na osnovu čega su osumnjičeni ostvarili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist – saopšteno je iz MUP-a.

Kao organizatori kriminalne grupe označeni su G. T. (55) i Ž. Č. (46), a lisice su stavljene i A. K.(32), Lj. G. (40), D. Č. (20), D. S. (43) i M. S. (48). Na teret su im stavljena krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevara, pranje novca, falsifikovanje isprave i prikrivanje.

Pretresom stanova i radionica osumnjičenih pronađeno je i privremeno oduzeto više desetina hiljada evra, više stotina hiljada dinara, oružje i municija u nelegalnom posedu i veća količina auto-delova.

SKUPOCENI MERCEDES STIGAO NA BATROVCE: Putnik rekao da nosi šefov prtljag, a onda je otkriven LUKSUZNI plen

– Pronađena je i elektronska oprema za prepravljanje brojeva šasija i motora, kao i veća količina falsifikovane prateće dokumentacije i registarskih oznaka – potvrđeno je iz policije.

MUP Srbije

Inače, prema nezvaničnim podacima, u Evropskoj uniji se godišnje ukrade gotovo 1.200.000 automobila. Od toga se pronađe oko 800.000. – Žrtve krađe automobila u Evropi su, međutim, uglavnom prilično zaštićene jer su gotovo sva vozila kasno osigurana od krađe. U tom smislu, vlasnici automobila pretrpe neprijatnost, ali ne i materijalni gubitak, jer im ga nadoknađuju osiguravajuće kuće – objašnjava sagovornik Kurira. Kako navodi, specijalizovane grupe, kao u slučaju poslednje uhapšene na teritoriji Srbije gotovo uvek čine organizator i nekoliko stalnih članova, dok se ostali regrutuju po potrebi.

– Operativni podaci ukazuju da kriminalne grupe iz Srbije motorna vozila, kampere i motocikle velike vrednosti kradu na teritoriji EU, nakon čega ih krijumčare i uz falsifikovana dokumenta prodaju u Srbiji i zemljama u okruženju. Najveći broj vozila se preprodaje, ili rasklapa u delove, koji takođe imaju veliku vrednost, a manji procenat vozila se prebacuje da bi se dalje njima vršila krivična dela, uključujući i ubistva – pojašnjava sagovornik.

Vozila koja se ukradu na teritoriji Zapadne Evrope, najčešće se u Srbiju dovoze preko Mađarske i Hrvatske.

– Kako vozila koja se ukradu u Srbiji, tako i ona koja se u Srbiju prebacuju iz zapadnoevropskih zemalja, sa naše teritorije se najčešće odvoze u različitim pravcima, pri čemu se ona novije proizvodnje najčešće krijumčare ka zemljama u okruženju, ili se odvoze u istočnoevropske zemlje. Srbija je tranzitno područje i za krijumčarenje vozila ka Bliskom istoku – objašnjava naš sagovornik.

Podaci Interpola i Europola, koji se sve više bave i ovim problem, ukazuju da ukradeni automobili u Evropi neretko završavaju čak i na teritorijama Južne Amerike i Australije.

MUP Srbije

STATISTIKA U 2022: Manje ukradenih vozila u Srbiji

Prema nezvaničnim podacima, broj ukradenih automobila u Srbiji 2022. u odnosu na prethodnu godinu smanjen je. Konkretno u Beogradu, za čak 32 procenta. U prvih 10 meseci prethodne godine ukradeno je u 317 automobila, što je manje u istom peridu godinu ranije, kada su otuđena 467 vozila. U Beogradu su najugroženije opštine Novi Beograd, Voždovac, Čukarica, Rakovica i Zvezdara, a vozila se najviše kradu na velikim parkinzima, ispred bolnica, tržnih centara i sportskih stadiona.

SRBIJA: Hapšeno nekoliko kriminalnih grupa

Na teritoriji Srbije do sada je hapšeno nekoliko kriminalnih grupa, specijalizovanih za krađu određenih tipova automobila. Članovi tih grupa, najčešće su povezani sa drugim kriminalnim grupama u regionu. U jednoj studiji policije, navodi se da organizovane kriminalne grupe iz zemalja u regionu, često angažuju pojedince iz Srbije, samo za otvaranje skupocenih automobila specijalnim alatima.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter