Izvor: SINHRO.RS
07.04.2024 u 09:02
0

Magline: izbor iz poezije zaboravljene brazilske intelektualke

Magline: izbor iz poezije zaboravljene brazilske intelektua Udruženje „Alia Mundi” objavilo izbor iz poezije Narsize Amalije, jedne od najznačajnijih intelektualnih figura brazilskeknjiževnosti.

Izbor iz poezije pod naslovom „Magline” objavljuje se povodom 100 godina od smrti brazilske pesnikinje, novinarke i aktivistkinje Narsize Amalije. Publikacija je objavljena uz podršku Fondacije Nacionalne biblioteke brazilskog Ministarstva kulture i Instituta Gimarais Roza pri Ministarstvu spoljnih poslova Brazila. Izbor iz poezije sa portugalskog je prevela Ana Stjelja, koja je i autor predgovora, dok je za ilustracije – kolaže zaslužna Ljiljana Stjelja.

Narsiza Amalija, se smatra jednom od vodećih brazilskih intelektualki 19. veka. Ona će u kulturnoj istoriji Brazila ostati zabeležena kao pesnikinja istančanog pesničkog stila i jezika i prva profesionalna novinarka u Brazilu. Osim što se bavila književnošću i novinarstvom, radila je i kao učiteljica i prevodilac sa francuskog jezika (prevodila je dela Žorž Sand), a posebno je bila aktivna i kao abolicionistkinja i velika borkinja za prava žena u Brazilu.

„ZID TAJNI“ PRED ČITAOCIMA: Dnevnik pronađen u zidu kuće na Zvezdari trajno će promeniti život glavne junakinje

 

Posebno se istakla kao novinarka. Vođena snažnom društvenom osetljivošću, borbom protiv ugnjetavanja žena i ropskog režima, mnogo ispred svog vremena, pisala je brojne članke feminističke i republikanske prirode. Godine 1884. pokrenula je  dvonedeljne novine „Gazetinja” (Gazetinha), a sarađivala je u časopisu „Čitanje” (A Leitura, 1894-1896).

Pred smrt, ostavila je neku vrstu oporuke budućim književnicama kojima je poručila:

„Rekla bih inteligentnoj ženi – Umoči svoje pero u krv svog srca i u svoje stvaralaštvo udahni zaljubljenu dušu koja te oživljava. Tako ćeš ostaviti trag živosti u svim čulima.”

Umrla je 24. jula 1924. od dijabetesa, u 72. godini života. Pred smrt je već bila slepa, siromašna i imala je problema sa kretanjem. Sahranjena je na groblju Sao Žoao Batista u Rio de Žaneiru. Nakon smrti, potpuno je pala u zaborav.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter