Izvor: RTS
31.01.2024 u 18:07
0

KLIMA MU SE STATUS NAJBOGATIJEG NA SVETU: Sud izbio Masku iz džepa 56 milijardi dolara, MILIJARDER NE MOŽE SAKRIJE BES

Sud u Delaveru oborio je odluku „Teslinog“ izvršnog odbora da Ilonu Masku isplati rekordnu sumu od 55,8 milijardi dolara u okviru dogovora o kompenzaciji. Sudija je navela da je to „nezamisliva suma novca“ i da nije fer prema deoničarima. Ukoliko presuda suda ne bude oborena, Maskov status najbogatije osobe na svetu biće poljuljan.

Odluka suda dovela je do pada vrednosti akcija kompanije za tri odsto, a pojedini investitori nadaju se da će je iskoristiti kako bi primorali „Teslu“ da reformiše svoju rukovodeću strukturu.

ŠTA VAS BRIGA ŠTA MI RADIMO: Zaharova oštro odgovorila Zapadu na optužbe da Rusija sarađuje oko nauružanja sa Iranom i Severnom Korejom

Proces protiv Maska pokrenuo je deoničar Ričard Torneta još 2018. godine, kada je suma trebalo da bude isplaćena.

Teslin izvršni odbor kritikovan je da nije nadgledao ratobornog i nametljivog direktora, koji se borio protiv regulatora i istovremeno vodio nekoliko drugih kompanija, piše Rojters.

Presuda, na koju će sasvim sigurno biti uložena žalba, poništava najveću isplatu u korporativnoj istoriji. Sudija Katalin Makormik utvrdila je da su kompenzaciju zasnovanu na akcijama pregovarali direktori koje su bili u obavezi prema Masku.

„Zavedeni retorikom ili možda Maskovim statusom superstara, odbor nikada nije pitao pitanje vredno 55,8 milijardi dolara: Da li je plan bio potreban da ‘Tesla’ zadrži Maska i ispuni svoje ciljeve“, napisala je Makormikova u presudi.

Mask besan, status najbogatijeg na svetu na staklenim nogama

Ukoliko ne bude oborena, presuda će uzeti prilično veliki zalogaj od Maskovog bogatstva i dovesti u pitanje ambiciozne planove kao i sudbinu njegovih brojnih kompanija.

Prvi veliki poraz na sudu milijarder nije olako prihvatio.

„Nikada ne osnivajte kompaniju u Delaveru. Preporučujem Nevadu ili Teksas ako hoćete da deoničari odlučuju“, napisao je na mreži Iks.

„Teslin“ odbor će sada morati da smisli novi predlog i kompenzaciju za Maska, koji nije stigao da se naplati zbog toga što je pokrenut sudski proces

Mask je više puta pritiskao odbor kompanije da pripremi još jedan veliki nagradni paket deonica za njega, nekoliko godina nakon što je prodao značajan udeo akcija kompanije kako bi kupio „Tviter“, navodi Blumberg.

Trenutno poseduje oko 13 odsto akcija proizvođača električnih automobila, ali u poslednje vreme više puta je ponovio da želi veći udeo.

Ne osećam se prijatno da razvijam ‘Teslu’ u lidera na polju veštačke inteligencije i robotike ako ne posedujem barem 25 odsto glasa“, istakao je Mask.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter