Izvor: tanjug
25.10.2021 u 12:10
0

U Australiji nov zakon za društvene medije

Prema nacrtu zakona koji je objavljen danas, Australija planira da se obračuna sa onlajn reklamama koje ciljaju na decu tako što će naterati platforme društvenih medija da traže saglasnost roditelja za korisnike mlađe od 16 godina ili da se suoče sa kaznama od 10 miliona australijskih dolara (7,5 miliona dolara).

Ovaj značajni zakon bi zaštitio Australijance na internetu i osigurao da zakoni te zemlje o privatnosti budu odgovarajući u digitalnom dobu, navodi se u saopštenju vlade. 

Dodaje se da bi platforme društvenih medija morale da preduzmu sve potrebne korake da verifikuju uzrast svojih korisnika prema obavezujućem kodu za usluge društvenih medija i drugih velikih onlajn platformi koje rade u Australiji.

U nacrtu zakona se takođe navodi da bi platforme morale da prvenstveno vode računa o najboljim interesima dece kada rukuju njihovim ličnim podacima.

Zahtevalo bi se, takođe, dobijanje saglasnosti roditelja za korisnike mlađe od 16 godina koji žele da se prijave na mrežu.

Predložene zakonske izmene, kako se navodi, usledile su nakon što je bivša menadžerka Fejsbuka Frensis Hogen ranije ovog meseca izjavila da će, kad god dođe do sukoba između javnog dobra i onoga što koristi kompaniji, gigant društvenih medija izabrati sopstvene interese.

PROČITAJTE JOŠ: BITKOIN OBORIO REKORD! Najjači ikada!

Pomoćnik ministra za mentalno zdravlje i prevenciju samoubistava Dejvid Kolman rekao je da će novi nacrt zakona koristiti za zaštitu dece od društvenih medija.

-U Australiji, čak i pre pandemije korona virusa, postojao je stalni porast znakova uznemirenosti i mentalnog zdravlja među mladima. Iako su razlozi za to različiti i složeni, znamo da su društveni mediji deo problema- rekao je Kolman u izjavi.

PROČITAJTE JOŠ:BRITANIJA OJADILA FEJSBUK: Čuvena društvena mreža papreno kažnjena!

Regionalna direktorka Fejsbuka Mia Garlik rekla je da je njena platforma pozivala na to da se australijski zakoni o privatnosti prilagođavaju novim tehnologijama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter