Izvor: bsc happy portal
09.10.2023 u 15:38
0

ŽRTVE SU NEZAPOSLENI: Otkrivena globalna mreža prevaranata na WhatsAppu i Telegramu

Otkrivena sofisticirana prevara "Webwyrm", a više od 100.000 žrtava iz različitih delova sveta ostalo je bez novca

CloudSEK, vodeća firma u oblasti sajber bezbednosti, razotkrila je obimnu globalnu prevaru koja se odvija putem popularnih aplikacija za instant komunikaciju, WhatsApp i Telegram. U centru ove prevare su prevaranti iz Kine koji se lažno predstavljaju kao zvaničnici hiljada priznatih kompanija, sa glavnim ciljem – da izvuku novac od ljudi u potrazi za poslom.

BUDUĆNOST AI TEHNOLOGIJA: ŠTA NAS ČEKA? Ovo su najpouzdanija predviđanja o tome šta nam sve donosi veštačka inteligencija

Prema podacima CloudSEK-a, ovom prevarom je pogođeno više od 100.000 pojedinaca, dok je u njoj iskorišćeno ime preko 1.000 kompanija. Ukupna šteta se procenjuje na više od 100 miliona dolara, što ovu prevaru čini jednom od najvećih u recentnoj istoriji.

Način delovanja prevaranata je prilično sofisticiran. Oni koriste WhatsApp i Telegram da bi kontaktirali svoje potencijalne žrtve, pri čemu se najčešće fokusiraju na nasumično odabrane brojeve. Međutim, iz izveštaja CloudSEK-a saznajemo da su se prevaranti infiltrirali i na različite portale za zapošljavanje, koristeći ih kao izvor za dobijanje kontakata svojih budućih žrtava.

Zemlje koje su najviše pogođene ovom prevarom su Velika Britanija, Kanada, Singapur, Australija, Hong Kong, Indonezija i Indija. Ovde je važno napomenuti da su žrtve identifikovane u više od 50 različitih zemalja širom sveta.

Sam proces prevare je dobro osmišljen. Na početku, potencijalne žrtve dobijaju primamljivu ponudu za posao uz obećanje visoke nedeljne plate. Prevarant navodi da će plata zavisiti o kombinaciji osnovne plate i dodatnih provizija koje zaposleni može ostvariti završavanjem određenog broja zadataka svakodnevno.

 

Ključni trenutak prevare je kada se od žrtava traži depozit na platformama za trgovinu kriptovalutama. Prevarantima nije teško da ubede žrtve da uplate novac, obećavajući im da će platforma vratiti depozit sa dodatnim bonusom čim završe određeni zadatak.

Međutim, prava prevara nastupa tek nakon što žrtva prihvati ponudu i uputi se na veb sajt koji je povezan sa „kompanijom“. Na ovim sajtovima, žrtve su uvučene u mrežu „kombinovanih zadataka“ koji obećavaju još veće zarade. No, kako vreme odmiče, žrtve shvataju da su uhvaćene u začaranom krugu iz kojeg ne mogu izaći, a njihov novac nestaje.

Reakcije žrtava su bile različite, ali mnoge od njih dele slično iskustvo – kada su pokušali da se obrate osobama koje su ih kontaktirale, bile su suočene sa pretnjama i zastrašivanjima. Na kraju, bivaju blokirani i njihov novac nestaje bez traga.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter