Izvor: Tanjug
25.01.2022 u 15:31
0

Evropska prestonica kulture: Dve izložbe 1. februara

– U okviru programa Evropske prestonice kulture u Muzeju Vojvodine i Muzeju Grada biće 1. februara otvorene izložbe povodom Dana Grada “Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine” i “Akcenti”.

-Seobe su nešto čime prvi put započinjemo ovo putovanje kojim ćemo definisati seobni identitet grada Novog Sada, naveo je Nemanja Milenković, direktor fondacije „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture, te pojasnio da je multikulturalnost ono čime se Novi Sad hvali, a ona je posledica migracija, „bez obzira koji su razlozi bili za to“.

Posledice su, dodao je, pozitivne i Novi Sad je po multikulturalnosti izuzetno prepoznatljiv, „jedna Evropa u malom“, naveo je Milenković.

Program će trajati 45 dana, a građani će moći da obiđu ukupno 16 različitih izložbi organizovanih ovim povodom, te je Milenković istakao kako izložbe pokazuju da Novi Sad jeste deo evropske kulturne baštine I da je u tom duhu I nastajao.

U Muzeju Vojvodine u okviru izložbe “Tamo gdeo seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine” biće izložena tri najvrednija predmeta – tri pozlaćena rimska šlema iz 4. veka n.e. Direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac. opisala je program Muzeja kao multidisciplinarni projekat koji obuhvata različite umetnosti

Izložba uključuje filmski esej koji se zove “Tragovi Seoba”, monodramu “Krv I blato”, aplikaciju za mobilne uređaje izložbe E-izložba I muziku koja je naročito komponovana za potrebe ove izložbe, navela je Stanković.

U realizaciji izložbe “Novi Sad – Akcenti” učestvovali su svi kustosi, što se dešava prvi put, a sačinjena je od 22 celine.

-Ono čime smo se vodili su multikulturalnost, evropeizam, borba za slobodu, obrazovanje i emancipacija, neprekidni razvoj i spremnost za usvajanje novih trendova”, navela je direktorka Muzeja Grada Novog Sada Vesna Iković i najavila multimedijalni koncept, kao I izložbu predmeta koji su se koristili od 18. veka do 80-ih godina 20. veka.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter