Izvor: Informer
20.10.2023 u 07:38
1

EVO KAKO SE ZAISTA ZVALA BABA VANGA: Ovo je NAJVEĆA TAJNA BUGARSKE PROROČICE!!!

Bugarka Vangelija Dimitrova, danas poznata kao Baba Vanga, bila je mnogo više od proročice ili glasnika daleke budućnosti.

Pa, ipak, iako je u svetu ostala poznata kao žena neverovatnih sposobnosti i svi danas znaju šta je ona mogla i znala da radi – to ko je Vangelija zaista bila – daleko je manje poznato.

Rođena kao Pandeva, udata kao Gušterova, preminula kao Dimitrova, život ove čuvene Bugarke prošao je u pomaganju drugima. Njene vizionarske sposobnosti da vidi prošlost i budućnost donele su joj svetsku slavu i izazvale interesovanje mnogih, ali je ona do zadnjeg dana ostala jedna obična, skromna žena, neobičnih veština.

Nesreća za nesrećom

Evangelija je rođena u mestu Strumici u jugoistočnom delu Severne Makedonije, blizu državne granice sa Grčkom 31. januara 1911. godine. Majku Paraskevu izgubila je sa nepune tri godine, a njen otac Pande Surčev, bio je siromašan seljak, koji je teško prehranjivao svoju porodicu. Da nesreća bude veća, otac je 1914. godine otišao u rat, nakon što je bio mobilisan od strane bugarske vojske. Za to vreme o maloj trogodišnjoj Vangi brigu je vodila komšinica Asanica.

Otac joj se vratio po završetku rata kući i ponovo se oženio Tankom Georgijevom. Zbog siromaštva i oskudice u hrani cela porodica se preselila 1932. godine kod strca Kostadina u mesto Novo Selo. Baš tu, Vanga je doživela strašnu tragediju.

Kada je imala 12 godina, dok se vraćala sa izvora „Hanska česma“ sa drugom decu, počela je neverovatna i stravična oluja, koja se obrušila na njih. Vetar je duvao takvom silom, prema pisanju Vikipedije, da je rušio sve pred sobom, i podigao i kroz vazudh odbacio malu Vangu, oduvavši je kao slamku.

Prilikom pada, nesrećna devojčica zadobila je povrede tela i glave, a kada se oluja konačno smirila, meštani su je pronašli povređenu i zatrpanu ispod gomile prašine i peska. Žalila se na užasne bolove u glavi, a od silne prašine i nečistoća, nikako nije mogla da otvori oči. One su od tada zauvek ostale slepljene.

Porodica je pokušala da spasi vid osakaćenom detetu, ali ni posle dve operacije u Skoplju i jedne u Beogradu, lekari nisu mogli da joj pomognu. U nekom trenutku, odlučili su da je 1926. gdoine pošalju u „Dom za slepe“ u Zemunu, gde je provela dve godine. Tamo je bila upisana pod srpskim imenom Anđelija Tasić.

Odvojena od porodice

To što je tada bila odvojena od porodice dosta je uticalo na nju, i to pozitivno. U pansionu za slepe se obrazovala i formirala svoju izuzetnu (i danas prepoznatljivu) ličnost. Prema nekim navodima, tu je upoznala i svoju prvu ljubav, slepog bugarskog mladića, ali je njen otac iznenada došao po nju 1928. godine i vratio je nazad kući.

Kako joj je maćeha Tanka preminula na porođaju, otac je od Vange očekivao da, iako je bila i slepa i mlada, vodi brigu i podiže svoju mlađu braću i sestre. I ona je to uspešno radila sve do Drugog svetskog rata. Legenda kaže da ne samo da je vodila domaćinstvo već je i šila iglom i koncem bez pomuke.

Otac joj je umro 1940. godine. Vanga, koja je već tada, kako se smatra, pokazivala proročnjačke sposobnosti, pala je u veliki trans, tokom kojeg izgovorila neverovatan broj proročanstva.

Ova neobična mlada žena udala se 1942. godine za siromašnog bugarskog vojnika Dimitrija Gušterova i nastavila da živi u bugarskom gradu Petriču. Iako nisu imali svoju decu, Vanga je usvojila siročiće Dimitrija i Violetu. Brak je trajao sve do 1962. godine kada je njen muž preminuo od posledica alkoholizma.

Tada već poznata kao proročica, Vanga je od 1967. godine bila primorana da radi za bugarsku Vladu, kao državni službenik, donoseći velike prihode državi, dok je sama primala posetioce u jednoj kući u selu Rupite, par kilometara udaljen od Petriča. Smatra se da je oko milion ljudi od nje tražilo pomoć. Posetili su je najveći svetski moćnici, ali i siromašni iz njenog sela.

Predvidela neke značajne događaje

Prema predanju, slepa proročica predvidela je neke od veoma značajnih događaja kao što su bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine, smrt bugarskog cara Borisa (koji ju je posetio godinu dana pre svoje smrti), čuveni zemljotres u Skoplju, smrt Staljina, otmicu italijanskog premijera Alda Mora… Pripisuju joj da je predvidela sudbine Hitlera, Putina, Gorbačova, Staljina, Lejdi Di, Džeki Kenedi… Kako najveće svetske tragedije tako i tačan datum smrti svoga muža.

Umrla je 1996. godine i sahranjena pored crkve Svete Petke, u selu Rupite, uz prisustvo predsednika Bugarske, na mestu gde je danas podignut pravoslavni manastir. Naravno, ne bi bila velika proročica da nije predvidela i sopstvenu smrt.

Vangina daljnja rođaka, koja je do poslednjeg trenutka bila kraj njenog uzglavlja, posvedočila je da je proročica zatražila čašu vode, koru hleba i da je okupaju, kada je izgovorila: „E, sad je sve u redu!“ Oko devet sati rekla je da su duhovi došli po nju i klonula.

Naime, Vanga je verovala da su duhovi uvek prisutni i da se nalaze oko nas:

– Oni su transparentni i bezbojni, poput vode u čaši. Ali oni sjaje, emitiraju svetlo. Ponašaju se kao i mi, ljudi. Sede, hodaju, smeju se, plaču… Ja zaspim, oni me probude i kažu: „Ustani!“ I zato svima kažem: „Nema straha, svet neće umreti!“ – prenosili su mediji Vangine reči.

Nakon njene smrti neki naučnici su navodno tražili da ispitaju njen mozak, ali je njega sestra Ljupka to kategorično odbila i time zauvek sačuvala misteriju odakle devojčici, čije ime u prevodu sa grčkog znači „nosilac radosnih vesti“, takve neverovante sposobnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EVO KAKO SE ZAISTA ZVALA BABA VANGA: Ovo je NAJVEĆA TAJNA BUGARSKE PROROČICE!!!”

  1. Nije Bugarka sram vas bilo Vangelija je Makedonka i rogena je u Makedoniji i udala se u pirinskoj Makedoniji za vase neznanje vi bi Tesla da je Srbin a rogen je u Hrvatsku Vanga pise u licnoj karti da je Makedonka i ne Lazise ljude sram vas bilo

    2
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter