Izvor: HAPPY BSC
08.04.2024 u 17:44
0

NA 4.000 SRBA KRENULO JE 16.000 BUGARA: Hrabri Piroćanci se nisu uplašili od bugarske sile – ono što su uradili ravno je ČUDU! (VIDEO)

Drugi Balkanski Rat, koji se odvijao od juna do avgusta 1913. godine, predstavljao je dramatičan nastavak previranja na Balkanu nakon Prvog Balkanskog Rata. Ovaj konflikt je rezultirao promenama granica i geopolitičkim preokretima koji su značajno uticali na budući tok evropske istorije.

Povod za izbijanje Drugog Balkanskog Rata bio je nesporazum između Bugarske, Srbije, Grčke i Crne Gore oko podele osvojenih teritorija tokom Prvog Balkanskog Rata. Nezadovoljstvo oko teritorijalnih dobitaka dovelo je do napetosti između saveznika koji su se nekoliko meseci ranije borili zajedno protiv Osmanskog Carstva.

Glavni sukobi u Drugom Balkanskom Ratu odvijali su se između Bugarske s jedne strane, i Srbije, Grčke, Crne Gore i Otomanskog Carstva s druge strane. Glavna borba vodila se oko osvojenih teritorija, poput Makedonije, Trakije i drugih oblasti. Bugarska je pokrenula napad na Srbiju i Grčku, nadajući se da će povratiti teritorije koje su izgubili tokom pregovora o primirju nakon Prvog Balkanskog Rata. Međutim, ovaj potez izazvao je protivreakciju saveznika, uključujući i pridruživanje Otomanskog Carstva.

O herojskom otporu Srba tokom borbi u julu 1913. govori novinar Darko Nikolić na TikTok profilu ostar kao noz.

@ostar_kao_noz♬ original sound – 8C

Tokom Drugog Balkanskog Rata, saveznici su uspeli da zaustave bugarsku ofanzivu i zauzvrat su osvojili dodatne teritorije koje su Bugarska ranije držala.  Pregovori o primirju su vođeni u Bukureštu, a rezultirali su Bukureštanskim mirnim ugovorom 10. avgusta 1913. godine. Ovaj ugovor je označio kraj Drugog Balkanskog Rata. Bugarska je izgubila značajne teritorije u korist svojih bivših saveznika, Srbije, Grčke i Crne Gore, dok je Otomansko Carstvo povratilo neka od svojih izgubljenih teritorija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter