Izvor: HAPPY BSC
08.04.2024 u 17:13
0

SRPSKA PODZEMNA TVRĐAVA KOJA JE PREŽIVELA PAKAO NATO BOMBI: Brdo Straževica – nepokolebljiva zaštita Srbije (VIDEO)

Straževica, brdo koje se uzdiže nad Beogradom, postalo je centralno mesto tokom agresije NATO na Jugoslaviju 1999. godine.

Ovo brdo je poznato po tome što na njemu stoji crkva i manastir posvećen Svetom Đorđu. Manastir je sagradio knez Miloš Obrenović 1834. godine. Osim verskog značaja, Straževica je takođe važno istorijsko mesto jer su na njemu vođene bitke tokom Prvog srpskog ustanka 1806. godine.

U svom dubokom utrobi, skriva specijalni vojni objekat vojnog kompleksa Kneževac, projektovan za izdržavanje udara atomske bombe od 20 kilotona. Sve je to smješteno duboko pod zemljom, zaštićeno slojevima granita koji se protežu stotinama metara, sa čeličnim vratima teškim desetak tona, opremljeno biološkim, hemijskim i radiološkim filterima, prostorijama za rad i odmor, agregatima, skladištima materijala i hrane…

@bluecowlist 25 godina prođe, 78 godina nikad #srbija #godisnjica ♬ original sound – Blue Cow List

Na vrhu brda, stoje radarske antene koje je NATO avijacija neprestano gađala, dok su pripadnici Protivvazdušne odbrane stalno obnavljali i popravljali. Nekoliko njih je izgubilo živote obavljajući ovaj opasan zadatak, što potvrđuje spomenik koji se nalazi na vrhu brda. Ovaj podzemni vojni objekat bio je skup u izgradnji, ali je pružao izuzetnu važnost i korist. Zbog hrabrosti vojnika, podoficira i oficira koji su danonoćno dežurali pored terminala, radarskih ekrana, računara, planšeta i sistema veze, tokom svih 78 dana bombardovanja Jugoslavije 1999, imali smo preciznu sliku dešavanja u vazdušnom prostoru oko i iznad naše zemlje.

Podaci koji su dolazili iz ovog podzemnog objekta bili su ključni za upozorenje građana Beograda o vazdušnoj opasnosti i prestanku iste. NATO avijacija je bombardovala ovaj objekat različitim snagama, od bombi od 250 do 3000 kilograma. Iako su detonacije oštetile obližnje stambene zgrade, pa čak i manastir u neposrednoj blizini, objekat je izdržao sve napore, ostajući nepokolebljivo središte u zaštiti zemlje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter