2°C

Beograd

Photo: youtube printscreen Megafon

Izvor: kurir

ONI SU JEDINI AMIŠI U SRBIJI: Sami su birali takav život, a evo i koja pravila moraju da poštuju

U selu Mali Drenovac kod Aleksinca, živi jedna, za naše društvo, neobična porodica. Misle, izgledaju i oblače se drugačije. Žive bez struje i novih tehnologija.

Nekima su interesantni, dok mnogi na ovakav život gledaju s predrasudama. Upoznajte Kristofera i Jovanu, jedine Amiše u Srbiji.

OSAM stvari koje se događaju kada imate negativne misli - evo u koje vas zamke uvlače!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ništa nije teško, kad čovek zna - šta i zašto to želi. Oni nisu imali dilemu. Želeli su život na selu, u skladu sa verom i prirodom. Interesantno je da ne potiču iz porodice Amiša, već su se sami odlučili na takav život. Kristofer je godinama u Americi živeo u amiškoj zajednici.

- Ovde u Malom Drenovcu planiram da živim slično kao Amiši u Americi. Čuvam ovce, imam 40 komada, obradio sam 15 hektara. Naša vera je hrišćanstvo, žena ne sme da seče kosu, mora da nosi maramu, ne može da nosi pantalone kao muškarac. Mi nemamo ikone, slavu, mi samo slavimo Boga - objašnjava Kristofer Petrović.

Kada je došao u Srbiju, upoznao je Jovanu, koja tada nije znala ništa o takvom načinu života.

- Mislim da je to nekako bilo usađeno od malih nogu. Ja sam oduvek želela da živim u porodici gde ima puno dece, da živim na selu, da imam svoje konje. Venčali smo se pre četiri godine, ali sam ja pet meseci pre toga krenula dublje da razmišljam o svemu tome. Nekako nisam mogla da živim dva života. Trebalo je da se odlučim ili za život na selu ili život u centru Vrnjačke Banje. Pitala sam se da li ću nekada želeti da se vratim. Samo sam presekla - kaže Jovana Petrović.

Neki je osuđuju, neki ne. Najbitnije je, kažu, biti iskren prema sebi i drugima.

Odlika Amiša je da sami donose odluku da li će ostati u zajednici ili će možda kasnije napustiti zajednicu. Na pitanje kako vide budućnost svoje dece - da li će ih podržati šta god da odluče, Kristofer odgovara:

- Kada dete ima 18 godina, to je kraj. Ja imam 18 godina da ih učim, posle toga je gotovo.

Nedostaje im zajednica, nekad su, kažu, pomalo usamljeni. Iskušenja će uvek biti, pa u šali, dodaju, i Amiši su samo ljudi, pa možda i oni negde greše.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar