Izvor: Ftlb.serbia/ BSC Happy
24.02.2023 u 10:16
1

SVE JE ISTO, OSIM JEDNE SITNICE: Pet predstavnika Srbije u Evropi za sezonu 2024/2025

Srbija je na UEFA-inoj lestvici prestigla Ukrajinu, koja više nema predstavnika u Evropi.

Iza nas ostaje jedna loša sezona na evro sceni, ali realno gledano, nije tragično. Za narednu sezonu odavno je poznato da klub koji završi sezonu na vrhu Superlige Srbije u sezoni 2022/23 ići će direktno u Ligu šampiona, drugoplasirani će u kvalifikacije, a tri ekipe bi išle u kvalifikacije za Ligu Evrope u sezoni 2023/2024. Srbija je na UEFA-inoj lestvici prestigla Ukrajinu, koja više nema predstavnika u Evropi.

Maltene, sve ostaje isto, osim jedne „sitnice“ – nećemo imati direktnog predstavnika u LŠ. Imaćemo dva tima u kvalifikacinama za elitno takmičenje, jedan tim će igrati u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a dva u kvalifikacijama za Ligu Konferencija.

Nije to tako loše, naprotiv. Ali, ni kvalitet naših timova nije na nivou potreba i zahteva za Ligu šampiona i dok se tu neke stvari ne podignu na viši nivo, možda je i bolje ovako. Odlična stvar je što će i sledeće sezone SLS biti veoma zanimljiva zbog toga što će se „pola lige“ boriti za izlazak na evro scenu, nešto slično kao ove sezone. Mogućnost da se borite za tako nešto pruža vam mogućnost da više uložite u sklapanje kvalitetnijeg tima i da podignete klub na jedan viši nivo. Nije sve do novca, koji je svakako neophodan, ali neophodan je ozbiljniji reset u funkcionisanju.

Što se tiče sezone 2024/2025 situacija je sledeća:

5 predstavnika

2 tima u Ligi Šampiona (KV)
2 tima u Ligi Evrope (KV)
1 tim u Ligi konferencija (KV)

Klubovi bi, pre svega, trebalo da imaju svoje jasne ciljeve, ali u domenu realnih mogućnosti. Organizacija, vizija i sposobni ljudi su preduslov za nadu u bolje sutra. A preduslov svega su sistemske promene u našem fudbalu, u skoro svim sferama. Bez ulaganja i preuzimanja odgovornosti nema ni temelja za optimizam.

Promena sistema takmičenja u dva najkvalitetnija ranga, smanjenje SLS, jasni i strogi uslovi za igranje naročito u SLS, ali i PLS, nastavak izgradnje novih stadiona, ulaganje u struku, sudijsku organizaciju…. mnogo je toga, da ne dužimo ovoga puta. Uostalom, pred nama su izbori u FSS, pa da sačekamo malo…

Dakle, jeste loša sezona na evro sceni iza nas, ali nije tragedija. Naprotiv! Ovo je samo upozorenje, a verujemo da će i ostali klubovi, ne samo „večiti“ početi da donose bodove srpskom fudbalu. Nije jednostavna priča, ali nadamo se da se stvari pomeraju ka boljem.

Fudbaler Partizana Slobodan Urošević: „Nešto nam je nedostajalo da preokrenemo utakmicu“
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SVE JE ISTO, OSIM JEDNE SITNICE: Pet predstavnika Srbije u Evropi za sezonu 2024/2025”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter