Izvor: NBC
13.02.2024 u 02:13
0

BAJDENU PRETI OPOZIV: Republikanci u Predstavničkom domu traže transkripte Bajdenovog intervjua, KAKO BI POKRENULI OPOZIV

U pismu državnom tužiocu Meriku Garlandu, republikanci su rekli da je Bajdenovo rukovanje poverljivim dokumentima ključni deo njihove istrage o predsedniku.

Republikanci u Predstavničkom domu traže da Ministarstvo pravde objavi potpune transkripte intervjua specijalnog advokata Roberta Hura sa predsednikom Džoom Bajdenom, objavilI su u ponedeljak tri lidera republikanske stranke.

BAJDEN NE ŽELI DA RAT PRESTANE: SAD dele cilj Izraela da porazi Hamas

 

„U celom izveštaju gospodina Hura pominje se transkript intervjua obavljenog sa predsednikom Bajdenom 8. i 9. oktobra 2023. godine“, navodi se u pismu državnom tužiocu Meriku Garlandu, koje su potpisali šefovi Doma i Odbori za sredstva, pravosuđe i nadzor.

„Komiteti zahtevaju ovaj transkript i sve druge zapise ovog intervjua, uključujući, ali ne ograničavajući se na, sve snimke, beleške ili sažetke intervjua.“

Osim transkripata intervjua, republikanci traže video snimke u vezi sa intervjuom i sve dokumente i komunikacije u vezi sa Hurovim intervjuom sa piscem duhova Markom Zvonicerom, između ostalih zahteva.

U pismu, predstavnici Džejms Komer, R-Ki., Jim Jordan, R-Ohio, i Jason Smith, R-Mo., rekli su da je Bajdenovo rukovanje poverljivim dokumentima ključni deo njihove istrage o predsedniku i da će im Hurov intervju i izveštaj pomoći u njihovom odlučivanju da li dokazi podržavaju izradu članova o opozivu.

Komiteti „istražuju da li postoje dovoljni razlozi da se sastavi nacrt članova o opozivu predsednika Bajdena za razmatranje u punom domu“, navodi se u pismu. „Od početka 118. Kongresa — i kasnije, u cilju sprovođenja istrage o opozivu, kao što je detaljno navedeno u memorandumu koji su objavila tri odbora — Nadzorni komitet je istraživao pogrešno rukovanje poverljivim materijalima od strane predsednika Bajdena.

U pismu se od Garlanda traži da dostavi informacije do 17 časova. 19. februara.

Portparol Ministarstva pravde potvrdio je prijem pisma, ali je odbio da komentariše njegov sadržaj.

Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Komiteti su takođe u pregovorima sa Hurom kako bi svedočili o njegovoj istrazi o Bajdenovom postupanju sa poverljivim dokumentima, prema dva izvora upoznata sa diskusijama, koje je prvi izvestio CNN. Dve strane imaju za cilj da održe saslušanje krajem meseca, ali vreme je tečno. Hur je zadržao privatnog advokata u pripremi za njegovo pojavljivanje.

Zahtev za transkriptima dolazi samo nekoliko dana nakon što je Hur objavio svoj izveštaj o Bajdenovom postupanju sa poverljivim dokumentima. Specijalni tužilac je odbio da podigne optužnicu, dok je takođe pronašao dokaze da je predsednik „namerno zadržao i obelodanio poverljive materijale nakon što je bio potpredsednik dok je bio privatni građanin“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter