Izvor: BSC Happy
06.03.2023 u 20:42
0

BERLIN U PANICI: I dalje smo zavisni od ruskih energenata

Nemačka više ne želi da kupuje sirovu naftu od Rusije kako bi postala energetski nezavisna od Moskve. Moskva vrši uticaj preko ugovora o snabdevanju sa Kazahstanom.

Berlin ima za cilj da u narednom periodu postane potpuno nezavisan od ruskih energenata, ali pojedini ugovori o snabdevanju tim istim eneregentima kamen su spoticanja u sticanju energetske nezavisnosti Nemačke.

Iako je Nemačka prekinula kupovinu nafte od Moskve, Kazahstan je sada njen snabdevač, a svako snabdevanje Nemačke iz te zemlje mora biti odobreno upravo iz Moskve.

ANALENA BERBOK NAGLAŠAVA: „Berlin ne razmišlja o isporuci borbenih aviona Kijevu“

Kazahstanska nafta namenjena je rafineriji u Švedu, koji se nalazi oko 120 km severoistočno od Berlina, a koji snabdeva prestonicu sa 90 odsto goriva. Ova rafinerija se do skoro nalazila pod kontrolom jedne ruske kompanije, da bi kontrolu nad njom preuzela nemačka država.

Nafta iz Kazahstana ne podleže embargu EU, ona se prvo pumpa u Rusiju, gde se meša sa ruskom naftom. Kako bi Kazahstan skinuo stigmu svoje nafte i na neki način je izdvojio od ruske, on ju je rebrendirao, ali je sasvim jasno da će u Nemačku, ako znamo da se kazahstanska nafta meša sa ruskom, ipak doći deo nafte koji podleže embargu.

Da li će EU uvesti embargo na ovu naftu, svakako Nemačkoj ne ide u prilog.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter