Izvor:
24.08.2023 u 09:09
0

Burna biografija JEVGENIJA PRIGOŽINA: Počeo kao prodavac viršli EVO KO JE BIO

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji, prenose svetski mediji. Ko je čovek zbog kog su oči sveta bile uprte u Rusiju?

Ko je bio JEVGENIJ PRIGOŽIN

Prigožin je kontrolisao mrežu kompanija, uključujući i neke od njih SAD optužuju za mešanje u američke izbore 2016. godine. Takođe je bio optužen da je pokušao da utiče na izbore u SAD. Prigožin, njegovi saradnici i kompanije su pod ekonomskim sankcijama i imaju krivične prijave u SAD. Strani mediji su pisali da su Prigožinove „operacije“ usko povezane sa ruskim ministarstvom odbrane i njegovim obaveštajnim ogrankom GRU.

Prigožin je rođen u Sankt Peterburgu u porodici rusko-jevrejskog porekla. U novembru 1979. godine je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu zbog krađe. Godine 1981. je osuđen na 12 godina zatvora zbog pljačke, prevare i podsticanja tinejdžera na zločin. Odležao je devet godina u zatvoru pre nego što je pušten na slobodu. Nakon puštanja na slobodu, on i njegov očuh su osnovali mrežu za prodaju hot dogova. Ubrzo su počeli dobro da zarađuju. Postao je deoničar i menadžer „Kontrasta“ koje je pokranuo Boris Spektor njegov drug iz razreda, koji je bio prvi prehrambeni lanac prodavnica u Sant Peterburgu.

Prigožin, Spektor i Igor Gorbenko su osnivali prvi kazino u Sankt Peterburgu. Kada je taj posao krenuo da propada, Prigožin osniva restoran „Staru carinarnicu“ uz pomoć Kirila Ziminova. Potom su pokrenuli i plutajući restoran „Novo ostrvo“ koji je postao jedno od najotmenijih mesta u gradu.

Navodi u njegovoj biografiji govore da je Prigožin je 2001. godine lično poslužio hranu Vladimiru Putinu i francuskom predsedniku Žaku Širaku kada su večerali u „Novom ostrvu“. Takođe je ugostio i američkog predsednika Džordža Buša 2002. godine. Putin je u „Novom ostrvu“ proslavio svoj rođendan 2003. godine. Do 2003. godine, Prigožin je napustio svoje poslovne partnere i osnovao je sopstvene restorane i postao Putinov poverenik. Zapadni mediji pišu da je tada očigledno bio slobodan da se bavi nedozvoljenim aktivnostima bez straha od krivičnog gonjenja.

Njegova kompanija je dobila stotine miliona vredne ugovore za ishranu školske dece i državnih radnika. Godine 2012. dobio je ugovor za isporuku obroka ruskoj vosci u vrednosti od 1,2 milijarde američkih dolara tokom jedne godine. Neki od profita od ovih ugovora navodno su korišćeni za pokretanje i finansiranje Agencije za internet istraživanja.

Porodicu je preselio u kompleks u Sankt Peterburu sa košarkaškim terenom i platformom za helikoptere, a poseduje privatni avion i jahtu. Fondacija za borbu protiv korupcije je optužila Prigožina za koruptivnu poslovnu praksu. Njegovo nezakonito bogatstvo procenjeno je na više od milijardu rubalja. Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je tvrdio da je Prigožin bio povezan sa kompanijom pod nazivom „Moskovski školarac“ koja je snabdevala moskovske škole hranom lošeg kvaliteta što je dovelo do izbijanja dizenterije.

Prigožin je povezan sa poznatom grupom koja je poznata kao „Vagner grupa“, a koja je učestvovala u raznim akcijama širom sveta. U februaru 2018. godine, Vagner je napao kurdske snage koje podržavaju SAD u Siriji u pokušaju da zauzme naftno polje. Vagner i njihovi saveznici pretrpeli su na desetine gubitaka kada su SAD odgovorile vazdušnom silom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter