Izvor: KURIR.RS
09.08.2023 u 21:33
0

EVAKUISANA CELA NASELJA: Pukla brana, kiše pokrenule klizišta i izazvale poplave

Brana na reci Galmi u Norveškoj delimično je pukla danas, posle nekoliko dana jake kiše koja je pokrenula klizišta i izazvala poplave u južnim planinskim delovima te zemlje, rekao je lokalni policijski zvaničnik. Naselja nizvodno od brane su evakuisana.

Glama, najduža i najbujnija reka u Norveškoj, pregrađena je hidroelektranom Braskereidfos, koja je sada pod vodom i ne radi. Električna brana nije mogla da otvori svoje odvode nakon što je njena kontrolna soba poplavljena, prenosi Rojters.

Vlasti su prvobitno razmatrale dizanje dela brane u vazduh kako bi sprečile potapanje nizvodnih naselja. Ali od ideje se odustalo jer je voda u međuvremenu probila branu, rekao je novinarima portparol policije Fredrik Tomson.

Prema njegovim rečima, ogromne količine vode izlile su se preko zapadnih delova brane.

POPLAVE PRETE SRBIJI? Klimatolog UPOZORAVA – naredna ČETIRI dana su ključna!

Voda je postepeno počela da curi kroz branu i za sada nije podesno da se preduzimaju ikakve mere u elektrani – rekao je Tomson dodao da se situacija stalno procenjuje.

Najmanje 1.000 ljudi živi u naseljima blizu reke u toj oblasti, a vlasti su saopštile da su svi oni evakuisani pre nego što je brana delimično pukla.

Prema rečima Aleksandre Beh Đerv, predsednice odbora kompanije Hafslund Eko, odvodi u hidroelektrani nisu se automatski otvorili, kao što je trebalo da se otvore kada u akumulacionom jezeru ima viška vode, prenose mediji.

Nije jasno zašto se to nije desilo, kazala je ona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter