Izvor: BSC Happy
26.05.2023 u 08:40
0

ČEMU PANIKA? Francuska napala IRAN zbog testiranja BALISTIČKE RAKETE

Francuska je u četvrtak optužila Iran da je prekršio rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom je odobren nuklearni sporazum iz 2015. nakon što je izvršio probu balističke rakete dugog dometa, za koju je Pariz rekao da je zabrinjavajuća s obzirom na „neprekidnu eskalaciju“ nuklearnog programa Teherana.

Iran je u četvrtak uspešno testirao balističku raketu sa potencijalnim dometom od 2.000 km, objavili su državni mediji, što je poslednja u testovima balističkih projektila i lansiranju satelita.

 – Ove aktivnosti su sve više zabrinjavajuće u kontekstu kontinuirane eskalacije iranskog nuklearnog programa – rekla je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandr novinarima na dnevnom brifingu. 

„NE SMETE KORISTITI NAŠE ORUŽJE ZA NAPAD NA RUSIJU, MI SA RUSIMA NISMO U RATU“: Američki general šokirao KIJEV

Zapadne sile su posebno zabrinute jer ograničenja Saveta bezbednosti UN na rakete i srodne tehnologije traju do oktobra 2023. godine, nakon čega Iran može slobodno da nastavi svoju aktivnost balističkih projektila. Ležandro pominje eskalaciju iranskog nuklearnog programa samo 10 dana pre nego što se u Beču sastane Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju od 35 zemalja.

 – Aktivnosti Irana predstavljaju ozbiljne i povećane rizike od neproliferacije bez ikakvog kredibilnog civilnog opravdanja – rekla je ona. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter