Izvor: informer.rs
11.12.2023 u 11:34
0

GORI IZRAEL: Netanjahu brutalno raskrinkan

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua godinama je prećutno pozdravljala finansiranje Hamasa iz Katara, nadajući se da će im to pomoći da održe moć i mir u Pojasu Gaze, piše Njujork tajms, pozivajući se na izvore.

Prema pisanju publikacije, Katar je nekoliko godina finansirao Pojas Gaze u humanitarne svrhe, kao što je isplata vladinih plata i kupovina goriva za održavanje elektrana. Međutim, izraelski obaveštajni zvaničnici sada veruju da je ovaj novac odigrao ulogu u uspehu napada na Izrael 7. oktobra.

POČELI PREBROJAVANJE: Hezbolah objavio broj žrtava IDF

Zapadne vlade su odavno zaključile da Hamas prima novac od ovih plaćanja, rekao je jedan visoki zapadni diplomata.

„Godinama je katarska vlada slala milione dolara mesečno u Pojas Gaze – novac koji je pomogao da se podrži tamošnja vlada Hamasa. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne samo da je tolerisao ove isplate, već ih je i podsticao“, piše list.

Publikacija napominje da je neizgovorena odluka da se podrže ove isplate deo Netanjahuovog „kockanja“ da veruje da će stabilan tok novca održati mir u Gazi i omogućiti mu da ostane na vlasti.

Istovremeno, kritičari izraelskog premijera ovu odluku nazivaju delom Netanjahuove strategije „kupovine tišine“. Čak i kada je izraelska vojska dobila planove za invaziju Hamasa, a analitičari posmatrali velike vojne vežbe odmah preko granice u Pojasu Gaze, isplate su se nastavile. Štaviše, dugi niz godina novac je prenošen u prisustvu izraelskih obaveštajnih službenika, navodi list.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter