Izvor: blic.rs
28.10.2023 u 13:10
0

OGROMNA TUGA: Umrla tinejdžerka (16) za koju se sumnja da je pretukla „moralna policija“!

U Iranu je umrla tinejdžerka Armita Geravand koja je povređena pre nekoliko sedmica u misterioznom incidentu u teheranskom metrou nakon što nije nosila maramu, javili su danas državni mediji

Geravandova je preminula nakon što je sedmicama bila u komi u Teheranu, godinu dana od smrti Mahse Amini i proteska širom zemlje koje je izazvao taj događaj, prenosi AP.
Agencija navodi da bi smrt tinejdžerke mogla ponovo da zapali gnev naroda, posebno zato što žene u Teheranu i drugim delovima Irana i dalje prkose zakonu o obaveznom nošenju marame ili hidžaba, čime pokazuju nezadovoljstvo prema iranskoj teokratiji.
TROŠKOVI RASTU, PRIHODI SVE MANJI: Amerikanci na rubu egzistencije, na „hlebu i vodi“?
Iranska državna novinska agencija IRNA izvestila je o smrti Geravandove ne pominjući nemire u vezi sa zakonom o maramama.
Izveštaj iranske državne televizije nije uključivao nijedan snimak iz samog voza i nije ponudio nikakvo objašnjenje zbog čega video nije pušten, iako je vecina vagona u teheranskom metrou pokrivena CCTV kamerama, koje nadziru pripadnici obezbeđenja.
Ono što se dogodilo u nekoliko sekundi nakon što je Armita Geravand ušla u voz 1. oktobra i dalje je nepoznanica.
Njena prijateljica rekla je iranskoj državnoj televiziji da je tinejdžerka udarila glavom o platformu stanice, a majka i otac izjavili su da su problem krvnog pritiska, pad ili možda oboje doprineli povređivanju njihove ćerke.

 

kojima je Geravandova zadobila povrede. Mnogo mediji su preneli da je pala u u komu nakon navodne svađe sa „moralnom policijom“.

Zloglasna Gasht-e- Ershad (u doslovnom prevodu „patrola za usmeravanje“, odnosno nadaleko poznata „moralna policija“), deo je iranskih policijskih snaga čiji je zadatak da kontrolišu sprovođenje zakona o nošenju marama na javnim mestima.
Aktivisti u inostranstvu kažu da je ona možda gurnuta ili napadnuta jer nije nosila hidžab. Oni zahtevaju nezavisnu istragu misije UN i ukazuju na pritiske koje iranske teokratske vlasti vrše na porodice žrtava i istoriju emitovanja stotina iznuđenih priznanja na državnoj televiziji.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter