Izvor: Hina
18.04.2023 u 13:42
0

KASNA ISPORUKA BREDLIJA HRVATSKOJ: Nije postignut dogovor u vezi sa njihovom modernizacijom

Prema sporazumu Hrvatske i SAD, Hrvatskoj je namenjeno 89 vozila Bredlija. Od toga će 62 biti modernizovano, pet vozila će biti za obuku, a 22 za rezervne delove.

Isporuka vozila fabrici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, gde je trebalo da počne njihova modernizacija, trebalo je da počne krajem ove godine.

UKRAJINA OD SJEDINJENIH DRŽAVA DOBIJA I STRAJKERE?! Zašto su za Kijev točkaši bolji za rat protiv Rusa nego Bredliji?

Isporuka oklopnih vozila Bradlei Hrvatskoj neće početi ove godine kako je planirano, jer američka vojska i BAE Sistems, proizvođač Bredlija, još nisu postigli dogovor o ceni njihove modernizacije.

Isporuka vozila fabrici „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu, gde je trebalo da počne njihova modernizacija, trebalo je da počne krajem ove godine.

Ukupna vrednost je 196,4 miliona dolara, od čega američka donacija iznosi 51,1 milion dolara, a Hrvatska plaća preostalih 145,3 miliona dolara.

Stručnjaci Hrvatske vojske odabrali su vozila i ona su već u hrvatskom vlasništvu, ali pre transporta u Hrvatsku potrebno je sa proizvođačima dogovoriti cenu opreme i modernizacije. Prema pravilima američke vlade, to u ime Hrvatske radi američka vojska, a hrvatska vlada i Ministarstvo odbrane na to nemaju nikakav uticaj.

Mediji saznaju da je dogovor postignut sa proizvođačima naoružanja, komunikacione i druge opreme, ali ne i sa samim proizvođačem vozila. BAE Sistems želi da postigne cenu u skladu sa dogovorenom za ukrajinsko tržište, koja je veća od one predviđene za Hrvatsku, dok američka vojska želi najnižu moguću cenu modernizacije.

Za sada nema informacija kada bi razgovori mogli da se završe, iako sagovornici uveravaju da se privode kraju.

S obzirom na ovakav razvoj događaja, dolazak vozila u Hrvatsku kasniće nekoliko meseci i očekuje se u prvom kvartalu sledeće godine.

Još jedan veliki dogovor o kojem se pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama je realizacija paketa vojne pomoći od 140 miliona dolara koji su SAD nedavno odobrile Hrvatskoj. Najveći deo tog paketa, u iznosu od 100 miliona dolara, Hrvatska bi utrošila na kupovinu helikoptera Black Havk, a preostali deo bi bio namenjen za nabavku naoružanja za helikoptere, uključujući rakete Javelin, dodatnu opremu za Bredlija i određeni sistemi protiv bespilotnih letelica.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter