Izvor: Ria Novosti/BSC Happy
23.01.2023 u 15:28
0

KINA I RUSIJA OSTVARUJU SVOJE CILJEVE: Saradnja bez presedana, evo oko čega su se dve sile dogovorile

Trgovina između Rusije i Kine porasla je za skoro 30 odsto i iznosi rekordnih 192 milijarde dolara.

Ruski izvoz iznosi 114 milijardi, uvoz iz Kine – 76. Početkom prošle godine, ove dve zemlje su postavile cilj da do 2024. godine dostignu nivo od 200 milijardi.

Iznos od 200 milijardi dolara odobren je na rusko-kineskom samitu u Pekingu u februaru 2022. godine. Nešto kasnije kineski predsednik Si Đinping je predložio da se poveća na 250 milijardi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je ove planove vrlo realnim.

POLJSKA NE ODUSTAJE OD ISPORUKE TENKOVA „LEOPARD 2“ UKRAJINI: „Formiraćemo malu koaliciju zemalja bez Nemačke – tvrdi Moravjecki!“

Prema podacima Generalne uprave carina Kine, samo u prvoj polovini 2022. obim ruskog izvoza porastao je za skoro 50 odsto u odnosu na isti period 2021. godine i dostigao 51 milijardu dolara.  Najveći deo isporuka, više od 75 odsto, čine mineralna goriva, nafta i naftni derivati. Moskva je za njih dobila 38 milijardi dolara. Istovremeno, Kinezi su počeli da kupuju više hrane, obojenih metala, drveta i hemijskih proizvoda.

Prema rečima Gleba Antipova, izvršnog direktora DC Engineeringa, trgovinski promet će nastaviti da raste, čemu doprinosi izgradnja nove energetske i logističke infrastrukture. Konkretno, pored glavnog gasovoda Snaga Sibira, aktivno se razvijaju Jamal LNG i Arktik LNG-2, a u toku su pregovori o izgradnji dodatnog gasovoda Snaga Sibira-2 do Kine sa kapacitetom od 50 milijardi kubnih metara godišnje.

Osim toga, oni proširuju postojeće ugovore. Na primer, Gasprom i kineski naftni i gasni gigant CNPC dogovorili su se da isporučuju dodatnih deset milijardi kubnih metara gasa godišnje, čime je ukupan iznos dostigao 48 milijardi.
Istovremeno, Moskva i Peking nameravaju da značajno povećaju obostrano korisnu saradnju u oblasti visokih tehnologija, nauke i obrazovanja.

Sjajni planovi
Rusija i Kina izradile su plan za zajednički rad na naučnim i visokotehnološkim projektima do 2025. godine. Među njima su istraživanja u oblasti bespilotnih transportnih sistema, novih izvora energije, ekološki prihvatljivih poljoprivrednih tehnologija, bioinženjeringa.

Po svemu sudeći, treba biti strpljiv u pogledu zajedničke izgradnje arktičke stanice Snežinka. Nezavisni ekspert Leonid Hazanov smatra da kineske kompanije ostaju zainteresovane za ruski Arktik, iako još nisu u potpunosti uložile u projekte, posmatrajući razvoj političke situacije.

Moskva i Peking pojačavaju saradnju u većini ključnih oblasti. Maksim Čepov, generalni direktor logističke kompanije RFK Group, naziva Kinu u sadašnjim uslovima „neospornim prijateljem“ u mnogim industrijama.

Istovremeno, istočni partneri mogu da iskoriste situaciju: alatne mašine, oprema, proizvodne linije, auto-delovi, koji su u velikim količinama nabavljani na Zapadu, sada se isporučuju iz Kine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 



                        
                    
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter