Izvor: rt
23.09.2023 u 19:04
1

Obraćanje Lavrova u UN: Naoružavanjem kosovskih Albanaca narušava se Rezolucija 1244

Na Balkanu se sprema novo žarište, ne sprovodi se Briselski sporazum, koji će imati istu sudbinu kao Minski sporazumi, kaže Sergej Lavrov

Amerikanci i Evropljani daju mnoga obećanja koja ne ispunjavaju. Kako je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, Zapad je imperija laži“, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Lavrov podseća da su ruskom rukovodstvu date garancije da se NATO neće širiti na istok, ali se ispostavilo da su ta obećanja „bila prevara“, i da Zapad nije imao nameru da ih ispuni.

Ruski ministar napominje „da se pred našim očima rađa novi svetski poredak“, da se „konture budućnosti stvaraju u borbi između svetske većine, koja se zalaže za pravedniju raspodelu globalnih dobara i civilizacijske raznolikosti i između nekoliko onih koji koriste neokolonijalne metode potčinjavanja da bi zadržali dominaciju“.

Ponavlja se tužna istorija Minskih sporazuma

On napominje da naoružavanjem snaga takozvanog Kosova Zapad krši Rezoluciju 1244.

„Na Balkanu se sprema novo žarište, ne sprovodi se Briselski sporazum, koji će imati istu sudbinu kao Minski sporazumi. Tužna istorija Minskih sporazuma se ponavlja u situaciji sa Kosovom i Srbijom“, upozorava Lavrov.

Prema njegovim rečima, „ceo svet vidi kako se na Balkanu ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma, koje je Kijev otvoreno sabotirao uz podršku Zapada“.

Prema njegovim rečima, u oba slučaja „EU je delovala kao garant sporazuma i očigledno je da je njihova sudbina ista“. „Kakav sponzor, takvi i rezultati“, primećuje Lavrov.

„Evropska unija ni sada ne želi da tera svoje kosovske štićenike da ispune sporazume Beograda i Prištine iz 2013. godine o stvaranju Zajednice srpskih opština na KiM, koja bi imala posebna prava na svoj jezik i tradiciju“, dodaje Lavrov.

Rizik od novog žarišta geopolitičkih tenzija

On je, takođe, upozorio na vojni razvoj NATO-a u Azijsko-pacifičkom regionu, koji je usmeren protiv Rusije i Kine, a koji „stvara rizik od novog eksplozivnog žarišta napetosti“.

Prema njegovim rečima, u tom cilju Vašington stvara vojno-političke mini-saveze koji su pod njegovom kontrolom, poput AUKUS-a, „trojke“ SAD-Japan-Južna Koreja, „četvorke“ Tokio-Seul-Kanbera-Velington.

„Neskriveni fokus takvih napora protiv Rusije i Kine, na uništavanje inkluzivne regionalne arhitekture koja je formirana oko ASEAN-a, stvara rizike od nastanka novog žarišta geopolitičkih tenzija – pored već uzavrelog evropskog. Zapad vidi širenje NATO-a u Azijsko-pacifičkom regionu kao napredak, dok u širenju BRIKS-a vidi opasnost za svoju dominaciju“, konstatovao je Lavrov.

SAD nastavljaju da pothranjuju konflikte

Kako ističe, „svetska manjina svim silama pokušava da uspori prirodni tok stvari“, ali logika istorijskog procesa je neumoljiva.

„Osnovna tendencija je težnja zemalja svetske većine da jačaju svoj suverenitet i brane nacionalne interese, tradicije, kulturu i način života. One više ne žele da žive pod tuđim diktatom, žele da budu prijatelji i da trguju jedni sa drugima, ali i sa celim svetom – samo pod jednakim uslovima i na obostranu korist“.

Prvi put od formiranja UN 1945. godine pojavila se šansa za istinsku demokratizaciju svetske politike, drugog puta nema, ističe šef ruske diplomatije.

„To unosi optimizam kod svih koji veruju u dominaciju međunarodnog prava i koji žele preporod UN kako glavnog organa koordinacije svetske politike“, napominje Lavrov.

Za Rusiju, kako kaže, je očigledno da drugog puta nema.

„Ipak, SAD i njima potčinjene zapadne zemlje nastavljaju da pothranjuju konflikte , koji na veštački način dele čovečanstvo na neprijateljske blokove i ometaju ostvarivanje zajedničkih ciljeva. SAD i njihovi saveznici čine sve kako bi sprečili stvaranje istinski multipolarnog, pravednog svetskog poretka, nastoje da nateraju svet da igraju po njihovim sebičnim pravilima“, objašnjava Lavrov.

Zapad doprinosi destabilizaciji situacije na južnom Kavkazu

Ruski ministar ističe da Evropska unija „nameće svoje usluge posredovanja Bakuu i Jerevanu“, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, i na taj način doprinose destabilizaciji situacije na južnom Kavkazu.

Lavrov dodaje da će ruski mirovnjaci na svaki način doprinositi normalizaciji života u zoni sukoba u Nagorno Karabahu.

Zapad obuzet željom da nanese strateški poraz Rusiji

Ministar kaže da su zapadni političari „obuzeti sopstvenom nekažnjivošću i željom da nanesu strateški poraz Rusiji“.

„Serija nedavnih vojnih vežbi SAD i evropskih saveznika u NATO je bez presedana od okončanja Hladnog rata, a jedna od ciljeva je uvežbavanje scenarija primene nuklearnog oružja na teritoriji Rusije“, istakao je Lavrov.

On napominje da je Rusija zabrinuta zbog toga što SAD izazivaju „vojnu histeriju na Korejskom poluostrvu“.

„Eskalacija vojne histerije Vašingtona i azijskih saveznika na Korejskom poluostrvu, gde se akumulira strateški potencijal SAD, je alarmantna“, kaže Lavrov.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Obraćanje Lavrova u UN: Naoružavanjem kosovskih Albanaca narušava se Rezolucija 1244”

  1. Samo po tom osnovu , jer je zabranjeno naoružanje kosovskih Albanaca i naših Šiptara trebali bi svo to oružje da vrate Srbiji i Srpskoj vojsci , ali dokle i koliko to ludilo ide, Šiptari jure po kućama, automobilima, vrtićima u kojima su Srbi da nema kojim slučajem oružja a njima svetskom rezolucijom je to zabranjeno , Erdogan više to ne sme da radi jer i on kriši rezoluciju o ostalima da se ne priča , svako od tih naoruživača bi trebao da snosi posledice , da postoje kakve treba institucije .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter