Izvor: HAPPBSC
01.02.2024 u 15:42
0

PARIZ ĆE USKORO BITI ODSEČEN OD SVETA: Pariz pod „opsadom”

Jelisejska palata gnev farmera koji su držali u blokadi puteveoko francuske prestonice želi da preusmeri na – Brisel.Umesto da se suoči s nezadovoljnim poljoprivrednicima koji su u znak protesta zbog smanjenja prihoda, ekoloških propisa i rastuće birokratije započeli u ponedeljak traktorsku opsadu Pariza, francuski predsednik je otputovao u Stokholm na sastanak s kraljem Gustavom Šesnaestim kako bi pružio podršku Švedskoj, budućoj članici NATO-a.

Hiljade farmera krenule su u ponedeljak da blokiraju glavne putne pravce prema Parizu, pošto su slični protesti održani u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji Italiji

„Ne možemo se jeftino baviti poljoprivredom. Mora nam se omogućiti da živimo od onoga čime trgujemo”, rekao je jedan demonstrant u Parizu

ZELENSKI I ZALUŽNI U BRUTALNOM SUKOBU: Trupe se povlače iz Avdejevke?

Kako se saznaje, Makron planira da nezadovoljstvo farmera stavi na dnevni red sastanka lidera EU u četvrtak u Briselu. Očekuje se da će on zatražiti izuzeće od pravila EU koja zahtevaju od farmera da odvoje deo svog obradivog zemljišta radi negovanja biodiverziteta.

Kako je saopšteno iz Jelisejske palate, francuski predsednik će o novonastaloj krizi, koja potresa ne samo Francusku, već i ostale evropske države, razgovarati na marginama samita EU s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Osim blokade francuske prestonice, članovi Konfederacije seljaka blokirali su i ulaze u distributivne centre u Kavajonu u departmanu Vokliz, na jugu Francuske, prenosi BFM TV. Blokada je sinić radikalizovana te su farmeri počeli bagerima da ruše asfalat, procenjuje se ogromna šteta, a po svim pokazateljima vlasi teško imaju rešenje

„Želimo da blokiramo logističke centre jer tražimo bolju raspodelu dodate vrednosti. Masovna distribucija napravila je veliki profit u prošlom tromesečju, a mi nikada ne vidimo ništa od toga. Tražimo od njih da povećaju naše otkupne cene bez povećanja cena za krajnje potrošače. Tražimo, zapravo, da smanje svoje marže. Ostaćemo koliko god bude potrebno”, izjavio je predstavnik poljoprivrednika.

Generalna sekretarka sindikata CGT Sofi Bine izjavila je da razume gnev poljoprivrednika. Ona je pozvala vladu da „preispita određeni broj pravnih mehanizama” kako bi stavila tačku na spekulativne operacije s prehrambenim proizvodima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter