Izvor: BSC Happy
09.04.2023 u 07:43
0

RATNE IGRE KINE: Tajvan sve više upozorava i moli za pomoć!

Kina je u nedelju započela drugi dan vežbi oko Tajvana, pošto je ostrvsko ministarstvo odbrane prijavilo više letova vazdušnih snaga i saopštilo da prati kretanje kineskih raketnih snaga, kao što su i Sjedinjene Države rekle da posmatraju.

Kina, koja tvrdi da Tajvan demokratski upravlja kao sopstvena teritorija, započela je trodnevne vojne vežbe oko ostrva u subotu, dan nakon što se predsednica Tajvana Cai Ing-ven vratio iz kratke posete Sjedinjenim Državama.

Dok je bezbednosni izvor rekao da je većina subotnjih aktivnosti završena do zalaska sunca, ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da su nastavljene u nedelju i da je ostrvska vojska primetila više letelica, uključujući lovce Su-30 i J-11, kao i brodove.

OPKOLJAVANJE I BLOKADA TAJVANA: Kina započela velike vojne manevre, Peking prikazao silu! (FOTO)

 – Što se tiče kretanja raketnih snaga kineskih komunista, nacionalna vojska takođe ima bliski pristup kroz zajednički obaveštajni, nadzorni i izviđački sistem, a snage protivvazdušne odbrane ostaju u visokoj pripravnosti –  saopštilo je ministarstvo.

Raketne snage Narodne oslobodilačke armije zadužene su za kineski kopneni raketni sistem.

Prošlog avgusta, nakon posete Tajpeju tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, Kina je organizovala ratne igre oko Tajvana, uključujući ispaljivanje projektila u vode blizu ostrva, iako ovog puta tek treba da najavi slične vežbe.

Dok je prošle nedelje bila u Los Anđelesu, na onome što je zvanično naplaćeno za tranzit na povratku iz Centralne Amerike, Cai se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, uprkos upozorenjima Pekinga protiv toga.

DNEVNI HOROSKOP ZA 9. APRIL: Blizanci, nije Vam dozvoljeno sve što priželjkujete, Vage, kontrolišite impulsivnu stranu svoje prirode!

De fakto američka ambasada na Tajvanu saopštila je u nedelju da Sjedinjene Države pažljivo prate kineske vežbe oko Tajvana i da su „udobne i uverene“ da imaju dovoljno resursa i sposobnosti na regionalnom nivou da obezbede mir i stabilnost.

Američki kanali komunikacije sa Kinom ostaju otvoreni i Sjedinjene Države su dosledno pozivale na uzdržanost i bez promene statusa kvo, rekao je portparol Američkog instituta na Tajvanu, koji služi kao ambasada u odsustvu formalnih diplomatskih veza. 

Vašington je prekinuo diplomatske odnose sa Tajpejem u korist Pekinga 1979. godine, ali je po zakonu obavezan da obezbedi ostrvu sredstva za odbranu.

Kina, koja se nikada nije odrekla upotrebe sile da bi ostrvo stavila pod svoju kontrolu, kaže da je Tajvan najvažnije i najosetljivije pitanje u njenim odnosima sa Sjedinjenim Državama i da je ta tema čest izvor tenzija.

NOĆ ZA NAMA: Bez saobraćajnih nesreća i incidenata u Beogradu!

Peking smatra Cai separatistom i odbio je njene ponovljene pozive na razgovore.

Cai kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter