Izvor: Happy BSC
24.08.2022 u 22:02
1

„Rusi su mogli da završe rat za sedam dana, da su oni bombardovali, kao NATO pakt, termoelektrane, vozove, autobuse, televiziju“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 182. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, u kojem se navršava tačno pola godine od početka sukoba.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je da je Rusija usporila svoju specijalnu vojnu operaciju jer štedi ljude, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski negirao je umešanost u ubistvo Darje Dugin, a SAD odbijaju saradnju u vezi biolaboratorija u Ukrajini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

O ovim i ostalim temama vezanim za rat u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: Goranom Petronijevićem, predsednikom Centra za obnovu međunarodnog prava, dr Branimirom Nestorovićem i naučnim savetnikom dr Draganom Petrovićem.

Dr Branimir Nestorović izjavio je da mu je ruska strategija u početku bila pomalo čudna ali da sada uviđa da oni nemaju razloga da žure.

„Samo bih hteo da kažem, neverovatno, ali dan posle ubistva Darje Dugin pronađen je mrtav šef ukrajinske službe bezbednosti u Kirovgradu, čudno, baš sutradan. Vi znate da su Rusi pohvatali gomilu onih koji su se iživljavali na njihovim vojnicima i da će uskoro početi suđenje. Sada se adaptira pozorište u Mariupolju, tamo se već prave kavezi i tamo će biti održano suđenje. Meni je ruska strategija malo bila čudna od samog početka, međutim oni ustvari nemaju razloga da žure. Ako bismo se setili iskustava koja smo imali sa NATO paktom, oni su mogli da završe rat za sedam dana, da su oni bombardovali kao NATO pakt termoelektrane, vozove, autobuse, televiziju itd. Ne bi bilo ovoga što se sada događa. Njihovi ciljevi su mnogo dugoročniji nego što je oslobađanje Donjacka, Odese itd. To će biti njihovo, ja mislim da u to niko ne sumnja. Mi ne znamo šta će biti kada izbiju na granice proruskih provincija u Ukrajini, to je ustvari glavno pitanje. Videli ste onu izjavu Sergeja Lavrova da se sada redefinišu teriotorijalni ciljevi. Ruska strategija je dalekosežnija, Putin je više puta naglasio da je ovo kraj jednog svetskog poretka. Ukrajina je proksi-rat, ali suštinski gledano to je jedan rat za novi, pravedniji, multipolarni svet“, rekao je Nestorović.

On je dodao da se malo govori o Tajvanu gde je situacija dovedena do usijanja.

„Sad se dolazi u fazu o kojoj se ne prča mnogo, a to je Tajvan, tamo je usijano. Ako je bilo do sada vruće sada je potpuno usijano. Pričalo se na samom početku ovog rata u Ukrajini da je takav dogovor Putina i Đinpinga jer bi to bio potpuni mat ove imperije na zalasku. Potpuni mat, na dva kraja zemljine kugle. Oni su potpuno istrošili svoje rezerve oružja, a vidimo sada i ludačku izjavu Liz Tras da će upotrebiti nuklearno oružje i da ne isključuje slanje britanske vojnike u Ukrajinu, oni sada već najavljuju otvoreni rat, ne više proksi već pravi rat NATO i Rusije, ali to jer su u prilično bezizlaznom padu. Zapadna Evropa je u slobodnom padu, ekonomskom, svakom drugom. Njima ističe vreme, a rat se produžava. Mislim da Rusi ne žele da žure, njima sve ovo ide u račun. Njihova privreda koja je kao pogođena, nikada više nisu zarađivali, oni dnevno zarađuju milijardu evra više. Plus su privukli dve zemlje u evroazijsku uniju Tursku i Irana, Dugin je osmislio Evroazijsku uniju, to je Duginova ideja. Sada najveća vojska NATO pakta, Turska, postaje ruska saveznica. To je potpuno neverovatna vest. Rat u Ukrajini je beznačajan, po meni, tužno je što ratuju sloveni između sebe ali to je jedna pozicija u kojoj je ukrajinski narod zombiran dugogodišnjom kampanjom i oni su obučeni na mržnji prema Rusima“, zaključuje Nestorović.

„Rusija ima istorijsku ulogu da zaustavi američki imperijalizam“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY!

Dr Dragan Petrović naučni savetnik govorio je o sankcijama prema Rusiji.

„Meni se čini da su ove sankcije i ova kriza, sankcije traju od 2014, ali su sada one pojačane, da one štete Rusiji u više faktora, ali u nekim im pomažu, što je paradoksalno. Rusija je imala veliki problem 90-ih sa primenom ogoljene šok terapije, neoliberalne ekonomije, naglog bogaćenja, stratifikacije… Onda se ona polako ali sigurno popravljala tokom proteklih 20 godina, neke faktore. Međutim, neki faktori su ostali problematični, naročito nedovoljno oporezivanje rastuće progresivno veoma bogatih, to je rak-rana socijalne strukture. Tri su stvari koje su bile problematične, prva je nedovoljno progresivno oporezivanje veoma bogatih, drugi faktor je bio što nije bilo oporezivanja iznošenih sredstava i to je uvedeno 2020. u januaru, paralelno sa promenama ustava, treći faktor je da nema blokade monopola, ako neko drži monopole u Rusiji na pojedine sirovine. U Rusiji će se tek neke stvari korigovati ali su ove sankcije pomogle jer su pogodile povlašćeni sloj tajkuna i došlo je do rasta oporezivanja za iznošenje sredstava iz zemlje“, izjavio je Petrović.

„Polako se većina Zapada priklanja surovoj rečenici da: „dobar Rus je samo mrtav Rus““, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Goran Petronijević govorio je o svom poznanstvu sa Aleksandrom Duginom i terorističkom napadu u kome je ubijena njegova ćerka.

„Naravno da Ukrajinci imaju veze sa tim atentatom, videli ste da je to jako dobro osmišljena akcija. Ruske službe bezbednosti uspele su da utvrde ko je neposredni izvršilac, ko je osoba koja je pričvrstila eksplozivnu napravu za automobil, bilo da je u pitanju magnetna mina ili mina sa usmerenim dejstvom sa nekim drugim načinom paljenja, da li je aktivirana radio talasom ili telefonom itd. To je sada toliko uznapredovalo da je prosto neverovatno šta sve može da se uradi. U svakom slučaju, to je jako dobro osmišljena akcija, pripremana akcija, i setite se pre nekoliko meseci, možda malo manje, one čitave gužve oko Vladimira Savavjova, koji je trebao da bude ubijen i kada su otkriveni oni koji su krenuli u tu akciju. Ono što sada ukrajinski režim radi je klasični terorizam protiv medija, jer Darja je bila novinar televizije „Cargrad“, gde je i njen otac radio neko vreme, gde smo se mi i upoznali. Aleksandar Dugin je jedan izuzetan, vanvremenski čovek po mnogim stvarima. Ako bi moglo da se kaže jedan od najvećih filozofa savremenog doba, mislilac. Kada se prisetim nekih razgovora sa njim, koji su mi tada izgledali kao neka vrsta filma budućnosti, skoro nečega što u tom momentu ne bih mogao da poverujem, pa čovek takve neke stvari i zabaci, skloni. Sada kada se sve ovo događa nažalost vidim da je to čovek koji je možda jedan među retkima predvideo gotovo 90 odsto stvari koji se sada dešava, na govorim samo o ovom problemu u Ukrajini između Rusije i svih onih koji stoje iza Ukrajine već na globalnom planu. Ovo što su oni uradili to je pokušaj da se Dugin eliminiše iz tog svog rada, jer Dugina mnogi smatraju ideologom Kremlja. To je po meni malo nespretna interpretacija njegove uloge jednog vodećeg filozofa i mislioca, koji bi mogao da bude i da pripada bilo kojoj suverenističkoj državi u svetu, ne samo Rusiji. Bilo koja suverenistička država, bilo koja suverenistička vlast i opcija, koja ima izrazite, jasne težnje suprostavljanja neoliberalnom globalizmu bi mogla da ima Dugina kao svog ideologa. Prema tome ima još Dugina u svetu, ali on je jedan od jedinstvenih ljudi“, rekao je Petronijević.

On je otkrio i da je Aleksandar Dugin jako bio vezan za svoju ćerku Darju.

„On je jako bio vezan Darju. On je Darju uvodio u vode novinarstva. Darja je vrlo brzo napredovala i učila u tom poslu kao talentovana devojka, hrabra devojka i kao takva je i ona sama došla pod udar terorističkih aktivnosti kijevskog režima u tom planu suzbijanja i borbe protiv ruske propagande ili ruskog informisanja. Vidite šta se na globalnom delu dešavalo kao faza pripreme za sve što će se dešavati u Ukrajini, da je u ovom delu Zapada, koji mnogi nazivaju celim svetom, da su vrlo brzo isključeni gotovo svi ruski mediji“, podseća Petronijević.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„Rusi su mogli da završe rat za sedam dana, da su oni bombardovali, kao NATO pakt, termoelektrane, vozove, autobuse, televiziju“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter