Izvor: ALO
13.03.2024 u 10:20
1

STRAH NAD ZAPADOM SVE JAČI, HITAN SASTANAK LIDERA: Makron, Šolc i Task razgovaraće u Berlinu o Ukrajini

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastaće se u petak u Berlinu sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom s namerom da smanje nedavne međusobne tenzije i pokažu jedinstvo po pitanju Ukrajine.

Premijer Poljske Donald Task će se kasnije pridružiti dvojici šefova država, što će biti njegov prvi sastanak „Vajmarskog trougla“, prenosi Politiko.

Tenzije su porasle u februaru kada je Makron odbio da isključi mogućnost slanja vojnika sa Zapada u Ukrajinu, na šta je Šolc odgovorio odbacivanjem takvoj scenarija.

RUSIJA JE SPREMNA ZA UPOTREBU NUKLEARNOG ORUŽIJA: Putin izjavio da samo čeka momenat

„Evropa je očigledno u trenutku u kojem je neophodno da ne budemo kukavice“, kazao je Makron publici u Pragu, naizgled odgovarajući Šolcu. Nemački zvaničnici su, kako je naveo Politiko, kritikovali Francusku da je jaka na rečima, ali da je finansijski daleko manje pomogla Ukrajini.

Tako nemački institut Kiel pokazuje da je Francuska dala Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od 640 miliona evra, daleko iza Nemačke sa 17,7 milijardi evra. Francuski ministar oružanih snaga Sebastijan Lekornu odgovorio je na te brojke tvrdeći da je Francuska slala korisnije oružje birajući „operacionalnu efikasnost u svojoj vojnoj pomoći Ukrajini“.

Zvaničnici iz Taskove vlade izrazili su simpatiju prema Makronovoj ošrtroj retorici, a nemački su napomenuli da trilateralni sastanak neće iznedriti nikakvu odluku, već će biti svež znak jedinstva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “STRAH NAD ZAPADOM SVE JAČI, HITAN SASTANAK LIDERA: Makron, Šolc i Task razgovaraće u Berlinu o Ukrajini”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter