Izvor: Tanjug
07.04.2023 u 20:11
0

VRATIĆETE NAM LAVRU: Ukrajinska pravoslavna crkva uzvraća udarac!

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva podnela je tužbu da joj se prebace crkve Kijevo-pečerske lavre, koje su sada u državnom vlasništvu, saopštio je protojerej Nikita Čekman, advokat guvernera Kijevo-pečerske lavre mitropolita Pavela

– Sveto-Uspenska Kijevo-Pečerska lavra, Ukrajinska pravoslavna crkva, u skladu sa stavom 2 člana 17 ukrajinskog Zakona o slobodi savesti i verskim organizacijama, podnela je peticiju za vraćanje objekata i imovine verskoj zajednici –  napisao je Čekman na svom telegram kanalu.

On je naglasio da su crkve Kijevo-pečerske lavre u ovom trenutku u državnom vlasništvu, ali se UPC ne slaže sa ovom odlukom i smatra je nepravednom.

KINA IM SLAMKA SPASA: Zapad zamenio Moskvu Pekingom!

On je podsetio da su parohijani zapravo obnovili crkve iz ruševina i da je pitanje zakonske odluke o povratku UPC pod kontrolom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE).

– Nadamo se da će molba manastira biti uvažena, i da će crkve Kijevo-pečerske lavre pripasti verskoj zajednici u skladu sa zakonima Ukrajine –  dodao je Čekman.

Ministarstvo kulture Ukrajine je u martu obavestilo UPC o jednostranom raskidu ugovora o zakupu Kijevo-pečerske lavre, a monasi su morali da napuste Lavru 29. marta.

Kako je naveo ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine.

U RUSIJI NEMA ŠPIJUNAŽE: Gerškovič ostaje u ruskim rukama!

Državna komisija je trebalo da počne sa preuzimanjem objekata Lavre 30. marta, međutim vernici dežuraju i mole se danonoćno, ne puštajući predstavnike vlasti u manastir.

Na ulazu dežuraju i ukrajinski nacisti koji pozivaju na nasilje i vređaju vernike.

ikar Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) rekao je da oko Lavre ne može biti kompromisa. Prema njegovim rečima, nemoguće je jednostrano raskinuti ugovor o zakupu objekata Lavre, potrebna je odluka suda u Kijevu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter