Izvor: BSC happy portal
25.01.2024 u 15:48
0

VELIKA BRITANIJA VRAĆA ZLATO: Pre 150 godina odneto sa dvora – nepoznati detalji

Velika Britanija posle 150 godina vraća Gani neke od „krunskih dragulja“ koji su opljačkani sa dvora kralja naroda Asante, ali samo u okviru ugovora o dugoročnoj pozajmici.

DRAMA U CRVENOM MORU: Velika Britanija oborila dron

Među 32 predmeta, od kojih je 17 iz muzeja Viktorije i Alberta, a 15 iz Britanskog muzeja, većinom uzetih tokom ratova između Britanaca i naroda Asante u 19. veku, nalazi se i Zlatna lula za mir, otkriva BBC.

Prema rečima specijalne savetnce ministra kulture Gane, Nane Oforijate Ejim, ova pozajmica predstavlja „dobro polazište“ i „znak neke vrste isceljenja i komemoracije za nasilje koje se dogodilo“, iako se, kako je naglasila, građani Gane nadaju da će im ukradeni artefakti jednog dana biti trajno vraćeni.

Ništa vlasništvo, samo pozajmica

Sa druge strane, direktor britanskog muzeja Viktorije i Alberta, Tristram Hant, rekao je za BBC da novo kulturno partnerstvo između dve zemlje „nije restitucija na mala vrata“, odnosno da ono nije način da se vlasništvo nad spornim zlatom trajno vrati nazad Gani.

Trogodišnji ugovori o pozajmici, sa mogućnošću produženja na još tri godine, nisu sklopljeni sa vladom Gane, već sa Otumfom Osei Tutuom II, sadašnjim kraljem Asantea, koji nosi tiulu asantehene, koji u Gani ima uticajnu ceremonijalnu ulogu, i koji je prisustvovao krunisanju kralja Čarlsa prošle godine.

Predmeti će biti izloženi u Muzeju palate Manhija u Kumasiju, glavnom gradu regiona Asante, kako bi proslavili srebrni jubilej sadašnjeg asantehenea.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter