Izvor:
24.03.2019 u 12:12
0

ALEKSANDAR ĆIRIĆ ZA „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: „Trudimo se da uz pomoć lokalne infrastrukture unapredimo život građana!“

Danas smo virtuelnim putem i pričom otišli do Trstenika, mesta koje se nalazi u Rasinskom okrugu.

Tim povodom, naši brilijantni voditelji, Uroš Davidović i Bojana Ristivojević, ugostili su predsednika opštine Trstenik, Aleksandra Ćirića sa kojim su razgovarali o lepotama i potencijalima Trstenika.

– Trstenik je opština u centralnoj Srbiji, u Pomoravlju, Zapadna Morava prolazi kroz celu opštinu, sa jedne strane Gledićke planine a sa druge strane obronci Kopaonika i Goča poznati po razvijenoj metalskoj industriji po razvijenoj poljoprivredi, voćarstva, ratarstva, sve ono što su naši ljudi generacijama stvarali i sačuvali neku tradiciju.

Ova varoš je vrlo sređena, oslanja se na sela ali je sve vrlo čisto, uredno. Takođe, ima i spomenike koji otkrivaju njegovu burnu istoriju.

– Mi se trudimo da što se tiče naše lokalne infrastrukture unapredimo život građana, da imamo puno resursa koje smo na neki način nasledili, koje sada čuvamo i želimo na neki način da ih unapredimo. Tako da je Trstenik opština sa jednim lepim, uređenim gradom, ljudima, domaćinima. Razvijena je industrija i poljoprivreda.

Pogon "Prva petoletka" je bio vrlo značajan pa nas je zanimalo da li postoji mogućnost da se on obnovi:

– Ako pričamo o "Petoletki" moramo da se vratimo u istoriju, da kažemo da je to bio najveći gigant u staroj Jugoslaviji. Imali smo sedamnaest hiljada radnika. Bili smo zbog toga jedna od opština sa najvećim standardom. Nakon toga, znate i sami, usledile su sankcije, ratovi i sve to ali je bitno da je sačuvan program "Prve petoletke" i da na osnovu njega možemo dalje da planiramo budućnost. Danas ona ima dva dela, jedan je u sastavu odbranbene industrije Srbije, namenski deo. Oni već par godina beleže uspehe u poslovanju, jedna su od najboljih ako ne i najbolja namenska industrija u Srbiji. A drugi deo koji prolazi sada kroz neku svojinsku transformaciju da su radnici uzeli u zakup nekadašnju opremu, nastavili dalje proizvodnju, sačuvali taj program, sačuvali tržište. I evo već treću godinu oni uspešno posluju. Nekada su bili jedni od najvećih gubitaša u Srbiji, danas su na putu oporavka, imaju planove. Država je, naročito predsednik Vučić, obećao pomoć države u kupovini samih objekata, hala, kasnije i opreme što automatski znači da oni i dalje žele da ulažu u tehnologiju i rade.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter