Izvor:
12.03.2019 u 12:01
0

NAKON 16 GODINA ČOVIĆ OTKRIVA ZA TV HEPI: Da li sam učestvovao u ubistvu Zorana Đinđića? Šta se krije iza likvidacije premijera? (VIDEO)

Srbija se danas seća Zorana Đinđića, lidera Demokratske stranke i srpskog premijera mučki ubijenog na pragu Vlade pre 16 godina.

Bivši potpredsednik Vlade Srbije, Nebojša Čović, više puta je de dovođen u vezu sa likvidacijom srpskog premijera, a gostujući u emisiji "Dobro jutro Srbijo" prisetio se tog perioda:

– Neverovatno mi je da mnogi koji su bili administrativni, koji nisu bili ni bliski njemu, uzimaju za pravo da projektuju fikciju bliskosti, kreiraju svoje političke karijere i pokušavaju sebi da dignu rejting. Mnogi od njih nisu ni bili bliski sa njim poslednja 2,3 meseca, ali to je nesrećna naša zostavštvina. Mislim da stvarno treba doći do detalja, pozadine, i šta se zaista dogodilo u pokušaju atentata na Zorana Đinđića.

Kada pogledamo gde bismo mi sad bili da je bilo Zorana? Gde bi bila sada Demokratska stranka, šta se dogodilo sa Demokrtatskom strankom, time su se pokazale ambicije njegovih političkih sledbenika – pitao se upravo Ćović, a potom dodao:

– Ja sam dosta sarađivao sa Zoranom, nisam bio neko ko mu je stalno povlađivao, kao ni on meni. Imali smo jedan konstruktivan i normalan odnos, ali znam njegova razmišljanja o pojedinim njegovim saradnicima. Neki su došli nakon njegovog ubistva u situaciju da dođu na izuzetno visoke fukcije, a nisu imali ni potencijal ni kapacitet ni znanje da se nose sa fukcijom.

Nebojša Čović je na današnji dan pre 16 godina proglasio vanredno stanje, a evo šta kaže danas sa višegodišnje distance:

– Imao sam tu nesreću da budem dežurni potpredsednik vlade i to me prati ceo život. Prati me u spinu i konstrukcijama ljudi koji su hreli da naprave kojekakve priče. Prljali su me po štampi, prikrivajući svoju odgovornost.

Nakon tvrdnji da su Američki i Britanski ambasadori tražili da preuzme vladu nakon Zorana Đinđića, Čović je rekao sledeće:

– Nije tražio, bio je jedan razgovor to veče gde su oni predlagali. Meni ni na kraj pameti nije bilo, ja sam to jasno i rekao. Sticajem okolnosti bio sam dežurni predsednik vlade, zadesilo se i dogodilo se to – jedna velika nesreća za Srbiju.

Na pitanje Milomira Marića da li postoji tajna iz tog perioda koju je lično sakrio, te šta je njegovo mišljenje – ko je ubio Đinđića?

– Ne postoji. Po pitanju ubistva Zorana Đinđića i Kosova vrlo mirno spavam. Nisam siguran da li je razlog ubistva premijera bio naš pristup Kosovu i Metohiji, ili je bio stop Hagu, ili neka obećanja vezana za stop Hagu, da li je postojalo prisustvo međunarodne zajednice, sa sigurnošću mogu reći da jeste, naročito nakon onoga što se kasnije dešavalo. Mislim da će se do rezrešenja slučaja doći, koliko se došlo nakon ubistva Kenedija, to je pod nekim mrakom. Bio bih vrlo sretan, i ukoliko mogu nekako da pomognem.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter